SPRÁVA - recenzia

08.04.2022 21:56
Kultúra a umenie

Autor : Lukáš Richnavský, SPŠ stavebná a geodetická, Lermontovova, Košice

Späť na úvod

Zdravím čitateľa

Dnes si spravíme krátku recenziu na film „Správa“ od režiséra Petra Bebjaka. Tento slovenský film nám ukáže obdivuhodný útek dvoch slovenských židov z koncentračného tábora smrti Auschwitz, ale aj kruté zaobchádzanie s nimi.

Siedmeho apríla 1944 sa Alfrédovi Wetzlerovi podarilo niečo neskutočné, utiekol spolu s mladším väzňom Vrbom z vážne stráženého tábora smrti. Cieľom úteku však nebolo zachrániť si vlastný život, ale zabrániť umieraniu stovky či tisícov životov. Po smrteľnom a nebezpečnom cestovaní došli na Slovensko, kde sa im podarilo ukázať pravdu o transportoch židov zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Nemecka. Tam vytvorili správu o genocídach a zbavovania mŕtvych tiel. Tajnými cestami sa táto správa dostala až do rúk Winstona Churchilla a Franklina D. Roosevelta. Príbeh plný napätia a emócií osloví diváka napínavou drámou úteku, aj vnútornou silou muža, ktorý sa postavil proti nacistickému systému.

Naša škola si tento film  bola pozrieť v rámci vyučovania v čase maturít.

Ja osobne film hodnotím veľmi kladne, kamerové zábery boli na výbornej úrovni a dokážu sa vyrovnať aj americkým filmom. Dialógy rovnako ako aj herci výborne zapadli do deja, niekedy som mal problém si zobrať pohár alebo si dať pukance, tak ma dej pohltil. Ale celý film je robený na zamyslenie a chápanie detailov.