Aj my sme prispeli na záchranu Kéraly

06.05.2019 14:27
Kultúra a umenie

Autor : Karolína Sofia Bartošová, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Tehlička je od roku 2006 pravidelná celoslovenská verejná zbierka občianskeho združenia SAVIO. Upozorňuje na fenomén „deti ulice“ v krajinách ako Angola, Azerbajdžan, Južný Sudán, Keňa či na území Sibíri, a zároveň pomáha zlepšiť životné podmienky detí.

Do projektu Tehlička sa môžu zapojiť všetky materské, základné a stredné školy, centrá voľného času, univerzitné pastoračné centrá, detské a mládežnícke „stretká“, spoločenstvá, farnosti a široká verejnosť. Už 14 rokov prostredníctvom verejnej zbierky poukazujú na podmienky detí z ulice. Ide zväčša o siroty alebo deti opustené rodinou, hladné, týrané, sexuálne zneužívané, na drogách, so zbraňou v ruke, žijúce na ulici.

Tento rok ide o Kéralu.

KÉRALA je známa aj ako „krajina kokosových orechov“. Minulý rok ju zastihla potopa. Neudržateľný živel – VODA. Škody sú obrovské. Voda zničila tisícky domov a vyhnala desaťtisíce ľudí zo svojich domovov. Väčšina z nich bývala v dobrých stabilných domoch, niektoré boli práve rekonštruované, a teraz sú zdevastované. Ľudia sú zhromaždení v humanitárnych táboroch, ale aj v nich často chýba voda, jedlo, oblečenie, lieky, elektrina… Voda zaliala polia a spôsobila masívne zosuvy pôdy.

Čo nevieme o Kérale?

Je to malý štát na juhu Indie. Názov Kérala má nejasný pôvod. Podľa jednej teórie však pochádza z malajálamčiny, a to zo slov kera – „kokosová palma“- a „alam“- čo znamená krajina. Tí, ktorí tam boli ju pokladajú za najkrajšie miesto na svete.

Dúfam, že napriek škodám sa nám ju podarí zachrániť, a tak zachováme tento malý raj na Zemi.