Prečo čítať papierové knihy?

29.03.2022 22:28
Kultúra a umenie

Autor : Sabina Goroľová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia,

viete prečo je dôležité čítať papierové knihy? Prečo je dôležité čítať, všetci vieme – vzdelávame sa. Lenže buď sa nám nechce, alebo je tu mnoho iných vecí a dôvodov, ktoré do toho prídu. Podobné výhovorky potom spôsobujú, že si na to nenájdeme čas. Veď je toľko iných a hlavne zaujímavejších vecí...

Čítačky kníh sú síce veľmi praktické, ale klasické knihy prinášajú do života oveľa viac fyzických i duševných výhod. Rozdiel medzi čítaním z papiera a čítaním z monitora je odlišný a vieme o ňom už niekoľko rokov. Prvýkrát s touto myšlienkou prišiel Jakob Nielsen už v roku 1997. Pri čítaní z papiera čítame slovo od slova, riadok za riadkom, vytvárame si v hlave obraz a stávame sa aktérmi príbehu. Sami príbeh aktívne dotvárame, predstavujeme si ho, sme doň hlboko ponorení. Naopak, pri čítaní z monitora sa správame úplne inak. Tzv. skenujeme. Prelietavame očami čítaný text, hľadáme v ňom oporné body, tzv. kľúčové slová, titulky a podtitulky, snažíme sa z textu vytiahnuť len dôležité informácie, zameriavame sa na kratšie odseky a tie dlhšie nečítame. Jakob Nielsen zistil, že aj tí, ktorí prečítajú celú stránku, zapamätajú si len 75 percent obsahu.

Prečo je to tak?

Počas roka ľudia knihy toľko nekupujú a zrazu na Vianoce kniha patrí k najrozšírenejším darčekom. Mladí ľudia sa radšej zabávajú, ako by mali čítať knihy. Akonáhle si však prečítate nasledujúcich 5 dôvodov, prečo sa oplatí čítať knihy, uvidíte ich v úplne novom a zaujímavejšom svetle, ktoré vám ukážu úplne nové a oveľa silnejšie dôvody, prečo čítať knihy. Neprichádzate totižto len o super vzdelanie, ale aj o mnoho ďalších vecí.

1. Budete mať bystrejšiu myseľ

Pravidelné čítanie počas života vám môže pomôcť udržať myseľ v dobrej kondícii, keď budete starší. V jednej štúdii pozorovali 294 účastníkov, ktorí sa v priemere dožili 89 rokov. Zistili, že tým, ktorí pravidelne čítali knihu, pomalšie slabla pamäť v porovnaní s tými, ktorí tak nerobili.

2. Relax

Kniha nám po dlhom a náročnom dni umožňuje si oddýchnuť a zabudnúť na problémy, ktoré sa počas dňa udiali. Čítanie predstavuje aj účinný prostriedok, ktorý pomáha znižovať stres. Podľa štúdie uskutočnenej v roku 2009 vedci zistili, že čítanie môže znížiť mieru prežívaného stresu až o 68 percent. Autorov obraz sveta, nech už je akýkoľvek, totiž pomáha ľuďom uniknúť pred obavami a strachmi každodenného života.

3. Zlepšenie slovnej zásoby

Podľa jednej americkej štúdie čítanie klasickej papierovej knihy zvyšuje slovnú zásobu o 50 percent viac než sledovanie televízie, čo potom vedie k celkovo vyšším výsledkom v inteligenčných testoch. Všetci vieme, že naša slovná zásoba je dosť obmedzená a máme problém vyjadrovať sa a komunikovať v spisovnej slovenčine aj o bežných veciach.

4. Pomáha nám ľahšie zaspať

Vytvorenie čítacieho rituálu pred spaním pomáha podľa odborníkov z Mayo kliniky zaspávať. Toto sa však nevzťahuje na elektronické zariadenia. Ak teda chcete ľahko zaspať, zoberte si do postele klasickú knihu, prečítajte si niekoľko strán a sami zistite, či to funguje, alebo nie.

5. Čítanie je nákazlivé

Ak človek kombinuje obidve metódy, teda číta online médiá a občas si otvorí knižku, potom je všetko v poriadku. Problém nastáva v prípade, keď z papiera už nečíta nič. Mozog je totiž plastický, dokáže sa meniť a pokiaľ ho naučíme iba skenovať, zabudne čítať. Pre ľudí, ktorí celý život čítajú len online zdroje, môže byť prečítanie klasického knižného románu doslova utrpením.

Tak neváhajte a niečo pekné si prečítajte.🙂📖

Alebo aspoň navštívte našu školskú knižnicu (p. uč. Hladová - 1. stupeň, p. uč. Borošová - 2. stupeň), do ktorej pribudli minulý rok nové knihy, z ktorých si určite každý niečo vyberie.