Význam vianočného stromčeka a darčekov pod ním

22.12.2021 23:04
Kultúra a umenie

Autor : Lukáš Richnavský, SPŠ stavebná a geodetická, Lermontovova, Košice

Späť na úvod

Vianočný stromček a darčeky pod ním

Vianočný stromček je jeden z celosvetových symbolov Vianoc. Ale prečo stromček? Stromček symbolizuje prastarú formu života a prosperity aj cez chladné zimy. Ale všetko to začalo na začiatku kresťanstva v Európe. Keď na územie obývané Keltmi prišiel misionár Winfried šíriť kresťanstvo. Raz sa stal svedkom, ako keltskí kňazi a druidi chceli ako dar bohom dať krvavú obetu, mladého muža. Winfried im vyrozprával príbeh o narodení Ježiša Krista v Betleheme a o sile lásky a viery. Tým zachránil mladíkovi život a celé zhromaždenie oslávilo narodenie Ježiša Krista pri stromčeku.

Zdobenie stromčeka začína niekedy na začiatku decembra a končí niekedy pred Štedrým večerom. Aby sme  mali miesto, kde uložíme darčeky. Ozdoby na stromčeku neboli v minulosti tak farebné či pestré. Sprvu to bolo niečo, čo si ľudia doma buď vyrobili, alebo upiekli, či dopestovali v záhradke - sušené ovocie, perníky alebo malé ozdoby zo slamy.

A čo darčeky? Tento zvyk sa zrodil v Nemecku, zaviedol ho cirkevný reformátor Martin Luther. Najprv ich dostávali iba deti. Pôvodne im ich „nosil“ 6. decembra svätý Mikuláš, lenže Luther nechcel dávať svojim ratolestiam darčeky na katolícky sviatok, a tak si vymyslel, že ich dostanú v predvečer sviatku narodenia Krista. Túto prax začali nasledovať najprv jeho stúpenci a postupne sa rozšírila do celého sveta.

Vianočný stromček, darčeky alebo samotné Vianoce prešli dlhou históriou, počas ktorej sa zapísali do ľudských sŕdc.