Záchrana mačky

17.12.2021 08:26
Kultúra a umenie

Autor : Petronela Lacušová, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na úvod

V jeden pekný letný deň sa kamaráti – školáci - štvrtáčka Betka a piataci Oliver a Janka vybrali na vychádzku do neďalekého lesíka. Ako si tak vykračujú a rozprávajú sa, zbadajú utrápenú mačku, ktorá má okolo krku priviazaný povraz a zjavne sa jej ťažko dýcha. Rozrušený Oliver rýchlo utekal k pani susede Eve, ktorá práve pracovala v záhrade a poprosil ju nožnice alebo nožík, pretože ide o život. Pani Eva sa od vyplašeného Olivera dozvedela, že niekto uviazal v lese mačku a oni ju musia rýchlo zachrániť, pretože sa udusí. Pani neváhala a rýchlo chytila do ruky nožnice a dala ich Oliverovi. Asi o desať minút pribehla partia k pani susede aj s vystrašenou mačkou, ktorá mala na krku ranu od povrazu. Bolo jasné, že mačka, ktorá úpenlivo bojovala o svoj život, bola aj poriadne hladná a smädná. A tak partia záchranárov poprosila nápomocnú pani susedu o trošku mlieka.

Utrápená a vystrašená mačka pila hltavo a nejaký čas jej trvalo, pokiaľ všetko vypila. Keďže bola poriadne zoslabnutá, bolo zrejmé, že bola v lese dlhší čas.

Kamaráti ešte pani susede podrobne opísali, ako mačku zachránili. Snažili sa ju oslobodiť hneď, ako ju objavili, ale bez nožníc to nešlo. Oliver teda rýchlo bežal po nožnice a Betka a Janka sa zatiaľ snažili mačku upokojiť. Keď mačku odviazali, zobrali ju do náručia a prišli k susede Eve. Pani suseda statočných záchranárov za úspešnú akciu pochválila a nezabudla pripomenúť, že keby sa jej pod ruky dostali tí, čo to urobili, tak zle-nedobre by bolo s nimi...

Deťom však vŕtalo v hlavách, čo bude s mačkou ďalej. Domov si ju zobrať nemohli. Zosmutneli, lebo vedeli, že mačka nie je v bezpečí. Čo sa ale nestalo. Sama suseda im navrhla, aby mačka zostala u nej, pretože nedávno prišla o svojho kocúrika, ktorý s ňou žil celé roky.

A tak sa napokon všetko dobre skončilo. Pani suseda mala nového spoločníka a deti mohli spokojne odísť domov.