Pedagogické postrehy č.2

17.12.2021 08:26
Kultúra a umenie

Autor : učitelia ZŠ , ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na úvod

Na tému: Čím sú pre mňa iné tohtoročné Vianoce?


Mgr. Alena Barabasová

            V dnešnej dobe je možno ťažké nenechať sa uniesť všetkým materiálnym bohatstvom, ktoré nás obklopuje a zamerať sa na to duševné. Obzvlášť na Vianoce. Avšak ja sa vždy snažím nájsť vo Vianociach niečo iné. Najviac si vážim chvíle strávené s rodinou, na ktoré počas bežných dní nezostáva toľko času. Vážim si pokoj a zároveň radosť, ktorá mi počas týchto chvíľ napĺňa srdce. Na Vianociach mám veľmi rada aj dodržiavanie zvykov a tradícií, no najdôležitejšie je pre mňa to, že som spolu so svojimi najbližšími. V tejto zvláštnej dobe si to cením ešte oveľa viac a som za to nesmierne vďačná.


Mgr. Miloslav Cisko

        Tento rok sú Vianoce iné v tom, že som po dlhých rokoch zmenil školu, na ktorej učím, zoznámil sa s novými zaujímavými ľuďmi a znovu som objavil krásu Tatier. Inak sa tradične usadím pred obrazovku a pozriem všetky rozprávky, ktoré pôjdu.


Bc. Dagmar Modlová

        Vianoce sú pre mňa najkrajším obdobím roka. Mám rada ich vôňu. Znamenajú pre mňa pokoj, lásku, vieru a nádej. V tejto dobe je nádej veľmi dôležitá - nádejam sa, že tieto Vianoce už budú posledné takéto zvláštne pandemické a ja konečne budem môcť bez obáv vycestovať a vystískať svojich rodičov.


Mgr. Natália Turčeková

Ja mám pocit, že Vianoce celkovo, bez ohľadu na objektívne okolnosti, vnímam už dlhší čas rovnako. Možno to niekoho prekvapí, ale je to akási zvláštna rozpoltenosť.  Začnem však pozitívne. Samozrejme, že aj ja mám neskutočne rada tú čarovnú vianočnú atmosféru, obzvlášť tu, v Tatrách. S radosťou vychutnávam vôňu vianočnej Yankee Candle, pričom za oblokmi poletujú snehové vločky a svoju silu príznačne prezentuje pani Zima. Aj naším bytom sa šíri vôňa tradične obľúbených vianočných koláčikov. Áno, aj ja si pozriem chronicky známu Popolušku či Mrázika a nepohrdnem ani americkými sladkými vianočnými príbehmi, v ktorých sú všetci tak peknučkí, pomáhajú si a domčeky majú vyzdobené toľkými svetielkami, že by hravo postačili na osvetlenie celého Smokovca... No, ale potom si všetci sadnú vo vianočných svetríkoch za prekrásne vyzdobený stôl, smejú sa, rozprávajú, jedia samé dobroty. A vtedy príde ten zlom. Pochytí ma zvláštna nostalgia, a to príjemné sviatočné zatlačí smútok za mojimi blízkymi, s ktorými nemôžem zasadnúť za sviatočne prestretý stôl a zdieľať ten prekrásny čas Vianoc...

Tak, takto vnímam Vianoce ja  a trvá to už nejaký ten rôčik...Avšak viem, že nie som v tom sama a mnohí z vás chápu, o čom hovorím. Nie je jednoduché sadnúť si za štedrovečerný stôl so všetkými, s ktorými by sme chceli...

Tak nech sa teda všetko ligoce a nech máme všetci krásne Vianoce!