Čítam. Čítaš? Čítame?

17.12.2021 08:26
Kultúra a umenie

Autor : Ida Maťugová, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na úvod

Nebudem popisovať súčasnú situáciu ohľadom čítania kníh a vyjadrovacích schopností prevažnej väčšiny detí, ale zameriam sa na výhody, ktoré z čítania plynú a možno Ježiško donesie pod stromček aj knižku, ktorá bude kľúčikom, ktorý otvorí dokorán bránu do sveta, kde majú hlavné slovo písmenká poskladané tak, aby vytvorili príbehy o.... a tu si môžete sami domyslieť o čom.

Čítanie kníh podporuje a rozvíja predstavivosť a fantáziu a teda aj tvorivosť. Mám dvoch obľúbených autorov fantasy – Ursula Le Guinová a Andrzej Sapkowski, áno, on je autor Zaklínača a o Ursule Le Guinovej sa hovorí, že ju tak trochu vykradol autor Pána prsteňov. Musím priznať, že sfilmované podoby románov ma sklamali. Kdeže, moja fantázia je bohatšia ako filmové triky a kúsky kaskadérov a aj z nemožného v bežnom svete, moja fantázia urobí možné a ešte aj farebnejšie a precíznejšie, dokonalejšie a lepšie. Okrem toho, zdá sa, že nápady sa objavia v hlave len tak, z ničoho nič. Ale nie je to tak. Tvoriví ľudia majú veľkú zásobáreň prvkov, ktoré vedia dobre skombinovať. Majú skúsenosti, zážitky, vedomosti a veľa z nich je práve z kníh.

Knihy nás zabavia aj poučia o minulosti

Román Anna zo Zeleného domu ma inšpiroval k tomu, aby som si zistila niečo viac o Kanade a kde žila hrdinka Anna.

Prečítala som knihu Pýcha a predsudok od Jane Austenovej a potom som videla niekoľko sfilmovaných verzí (dokopy štyri), ale ani jedna nemala to, čo kniha – pri čítaní niektorých častí som sa smiala tak, až mi tiekli slzy. Autorka mi dala presný obraz doby, keď žili románoví hrdinovia, pomocou opisov, jazyka i dialógov mi opísala ich vnútorný svet. No a potom som zhltla ostatné romány, ktoré napísala.

Ak chceš mať bystrý rozum, dobrú pamäť - čítaj knihy.

Detektívky je kapitola sama o sebe. Začali to Traja pátrači. Vždy som bola zvedavá, ako to nakoniec dopadne. Rozmýšľala som o tom, skúšala nájsť nápovedy na vyriešenie, snažila som sa zapamätať si dôležité body, vracala som sa na predchádzajúce strany. Snažila som sa porozumieť situáciám a použiť všetky informácie, ktoré som prečítala, aby som si vytvorila konečný obraz o tom, kto zločin spáchal. Musela som čítať veľmi pozorne a dávať si pozor, aby som sa zbytočne nerozptyľovala.

Detektívky čítam doteraz a viem, že knihy všeobecne podporujú sústredenie, ale aj zbystrujú úsudok a zlepšujú pamäť.

Bohatá slovná zásoba a vedomosti vďaka knihám

Prečítala som, bez preháňania, stovky kníh a som im vďačná za bohatstvo jazyka, ktorým ma obdarili. Mám celkom bohatú slovnú zásobu. Gramatika mi nerobí žiadne problémy. Mám to načítané a mimovoľne zapamätané z kníh. Ani som sa nemusela namáhať, aby som sa nejako zvlášť venovala slovenskej gramatike. Dej knihy ma tak zaujal, že som čítala bez toho, aby som si uvedomovala, kde aké i/y je napísané. Dialo sa to samo a mala som pôžitok z čítania a ešte som pri tom aj oddychovala.

Spomenula som tu iba niekoľko kníh na ilustrovanie tohto článku. Čítala som a čítam aj životopisy, knihy o historických udalostiach, odborné knihy a mnoho ďalších. Ako-tak sýtia moju zvedavosť po novom o svete, o živote, o ľuďoch. Získavam z nich aj nové vedomosti o svete okolo mňa. K niektorým knihám sa opakovane vraciam, pretože je v nich múdrosť, na ktorú sa môžem spoľahnúť.

Nuž a na záver? Vôňa! Milujem vôňu nových kníh. A nie som v tom sama. Všimla som si to aj u niektorých detí v škole. Dostali novú knihu a šup – nosom medzi stránky. Želám vám nech vám začnú knihy voňať lákavou diaľkou a neznámymi príbehmi, ktoré stojí za to objaviť.

Fotogaléria k článku