Potkýnacie tabuľky

03.12.2021 15:50
Kultúra a umenie

Autor : Natália Gáspárová, ZŠ Gemerská, Plešivec

Späť na úvod

Spolok Pro Pátria Pelsὃciensis, Samospráva Obce Plešivec,  Základná škola Plešivec,  Základná škola Gyorgya Dénesa Plešivec  v úzkom kruhu usporiadali dňa 6. Októbra 2021 o 10:00 hod. pietnu spomienku na pamiatku plešiveckých obetí holokaustu - Flóry Francisky Horák, László Kellnera, Dr.Dezsὃ Karsaiho, v rámci ktorej sa uložili podkýnacie tabuľky pred ich niekdajším bydliskom na Gemerskej ulici č.233, na Ulici Československej armády č.54 a na Daxnerovej ulici č.2.

Na týchto troch miestach v krátkosti pripomenuli ich životnú púť.

Flóra Františka Horáková

Starostlivosť o slabomyseľných na Slovensku sa začala rozvíjať až koncom 19. storočia vďaka Samuelovi Blumovi, zakladateľovi Blumovho ústavu v Plešivci. Blumovci vo svojom ústave položili základy pedagogiky mentálne postihnutých na Slovensku. V r. 1920 zomrel Rudolf Blum a vedenia ústavu sa ujala jeho vdova Flóra Blumová. Už 1. apríla 1921 sa však vydáva za bývalého dôstojníka Čsl. armády, Jána Horáka, ktorý sa stáva riaditeľom ústavu. Po rozpade ČSR Plešivec ostal na území, ktoré po viedenskej arbitráži obsadilo Maďarsko.Flóra bola známe svojou starostlivosťou, láskavosťou, záujmom o najchudobnejších a najbezbrannejších. Ján Horák s manželkou odišli do Prahy, kde v dobe protektorátu obaja zomreli.

László Kellner, Dr.Dezsὃ Karsai boli známe osobnosti v Plešivci v prvej polovici 20.storočia.

Všetci traja sa stali obeťami nenávisti, na ktorú doplatili svojím životom.

Na začiatku udalosti pri ležitosti 77.výročia holokaustu Zoltán Szászi, básnik, novinár, iniciátor a patrón tejto akcie predniesli spomienkový príhovor. Po uložení vencov pri tabuli holocaustu sa pristúpilo k odhaleniu potkýnacích tabuliek.

Tabuľky nájdete pred Blumovým ústavom, pred lekárňou a na Daxnerovej ulici.

Keď sa budete prechádzať po Plešivci a pod nohami sa vám čosi zaligoce, venujte týmto trom obyvateľom Plešivca krátku spomienku.