Kniha, ktorú sa oplatí prečítať

09.11.2021 21:25
Kultúra a umenie

Autor : Mariana Bužová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí kamaráti, 

keby som mala niekomu odporučiť knihu, ktorá stojí za prečítanie, určite by to bola kniha Na pár krokov (Rachel Lippencott, Mikki Daughtry a Tobias Iaconis).

„Viem, že je to môj posledný nádych. Je pre ňu.“

Tento výrok je akýmsi mottom celej knihy. Dovoľte, aby som vám ju troška priblížila a napísala na ňu môj vlastný názor. Stella Grantová trpí cystickou fibrózou a polovicu života prežila v nemocnici. Zákerná choroba jej odmalička diktuje každý krok. Ak nechce ohroziť šancu na transplantáciu pľúc, musí sa strániť každého kontaktu s možným nositeľom infekcie.

Will Newman, naopak, na liečbu kašle. O týždeň má osemnásť a potom zbohom nemocnica. Will je presne typ, od ktorého sa má Stella držať čo najďalej.

Dva metre od seba. Tak znie zlaté pravidlo každého pacienta s touto diagnózou. Bez výnimky. Lenže čím viac sa zbližujú, tým je pre nich dvojmetrový odstup väčším trestom. Pľúca si chránia, no srdce trpí. Čo keby si ukradli aspoň kúsok slobody, o ktorú ich choroba pripravila, a skrátili bezpečnú vzdialenosť o jediný krok? Ako milovať človeka, ak sa ho nemôžete ani dotknúť?


Zaujala ma hlavne téma a prostredie, kde sa odohráva celý dej. Všetko sa odohráva v nemocnici, ktorú Stella a Will poznajú už naspamäť, pretože sa do nej vždy vracajú. Bolo to pre mňa niečo nové, vžiť sa do ich postáv a prežívať s nimi ich bolesť, strach a lásku. 


Témou knihy je CF-choroba, o ktorej veľa ľudí, vrátane mňa, ešte nepočulo. Prekvapili ma momenty, keď bolo všetko v poriadku, ale na druhej strane stačila neopatrnosť alebo zlé rozhodnutie a bolo to preč. Ide o veľmi dojímavý príbeh, ktorý chytí za srdce mnohých čitateľov a neraz si pri ňom poplačete. Je písaný z oboch pohľadov hlavných postáv, takže môžeme sledovať, ako sa obidvaja vyrovnávajú s pocitmi a ťažkosťami tejto choroby. Predstavte si, že pri niekom, koho milujete, nemôžete sedieť bližšie ako dva metre, nemôžete ho objať, keď je smutný, ani chytiť za ruku. Zmenila by som tam jednu vec, s ktorou určite bude každý súhlasiť. No radšej vám ju neprezradím, pretože by som vás pripravila o prekvapenie a zážitok z čítania.😊

Kniha, ktorá dokazuje, že skutočná láska môže fungovať aj bez dotykov a veriť, že nič na svete takú lásku neprekoná. Je to ten typ knižky, ktorá vám bude po prečítaní ešte dlho rezonovať v hlave a budete ju chcieť čítať dookola.

Stojí určite za prebdené noci strávené čítaním.😊Určite odporúčam.😊