Šesť bodov pre pohodové leto

03.12.2021 13:15
Móda a Štýl

Autor : Renáta Pástorová Szappanosová, ZŠ Gemerská, Plešivec

Späť na úvod

Konečne je tu leto, obdobie, ktorého sa všetci žiaci nevedia dočkať. Dlhé teplé dni, veľa slnka, zážitky pri vode a na výletoch, spoznávanie nových priateľov, to všetko milujú mladí aj tí skoršie narodení.

Aby sme si tento čas vychutnali čo najlepšie a bez nepríjemných dôsledkov, majme na pamäti týchto pár odporúčaní:

1. Dodržujte pitný režim. 


V lete viac ako kedykoľvek inokedy musíme dbať na príjem dostatočného množstva tekutín. Tekutiny z tela neodchádzajú len močom, ale aj stolicou, dýchaním a tiež odparovaním kožou, ktoré je v lete intenzívnejšie. Smäd najideálnejšie uhasí čistá voda, ale aj džús či malinovka nám v tom pomôžu, Množstvo vody obsahú aj niektoré druhy ovocia či zeleniny, napríklad melóny či uhorky. A koľko by sme toho mali vypiť?  Na každé kilo váhy je vhodné, aby dieťa vypilo 60 ml tekutín. Ak je váha dieťaťa napríklad 28 kg, malo by vypiť asi 1,7 l.

2. Chráňte sa pred slnečným žiarením krémami, klobúkmi či šiltovkami a slnečnými okuliarmi


Azda každý z nás už zažil nepríjemný dôsledok dňa stráveného na slnku - spálená pokožka či úpal. Vždy je lepšie problémom predchádzať a tak, ako sa chránime pred zimou teplým oblečením, čiapkou a šálom, aj pred slnečnými lúčmi je potrebné sa ochrániť. Aj keď páľavu na "prvý pocit" necítime, napríklad, keď sme v horách či pri vode, nezabúdajme, že slniečko svieti a pomaličky nás "opeká."

3. Umývajte si ruky


Pandémia je zatiaľ, zdá sa, na ústupe, ale nezabúdajme na to dobré, čo nás naučila: umývať si poriadne ruky. Vírusy sú všade. Sú to malé potvorky s úžasnou schopnosťou prežiť. Aj črevné virózy nás dokážu poriadne potrápiť a znepríjemniť život. A pritom veľakrát stačí málo - umyť si ruky predtým, ako sa pustíme do jedenia.

4. Nepreháňajte to so zmrzlinou a chladenými nápojmi


Jasné, zmrzlina aj chladené nápoje patria k letu. Ale s mierou. Angína či pokazené zuby nie sú niečo, čo si chceme zobrať z dovolenky ako suvenír.

5. Nerobte zo seba zbytočne machrov


Užívajte si a zbierajte zážitky, ale. Nerobte zo seba niekoho, kým nie ste. Nepredbiehajte sa v adrenalínových zážitkoch a už vôbec nie kvôli tomu, aby ste na niekoho zapôsobili či urobili pôsobivé selfíčko. Zlomená ruka alebo noha či vybité zuby ( v tom lepšom prípade) za to určite nestoja.

6. Buďte opatrní pri nadväzovaní nových priateľstiev


Tento bod si treba zobrať k srdcu najmä vtedy, ak vás o stretnutie požiada niekto cez internet. Za profilom vášho rovesníka sa môže skrývať skutočne hocikto. Ak vás o priateľstvo či stretnutie požiada neznáma osoba, pokúste sa o nej zistiť čo najviac. Nikdy nechoďte na stretnutie s niekým, koho osobne nepoznáte a aj keď ho poznáte, vyhýbajte sa stretnutiam na opustených miestach. Treba spozornieť, ak vás táto osoba požiada o to, aby ste o vašom stretnutí nikomu nepovedali. Ak vám niekto dáva čudné návrhy, vykašlite sa naňho. O každom vašom novom známom povedzte niekomu, komu dôverujete.

 

Užite si krásne, bezproblémové leto, oddýchnite si, aby sme sa v septembri mohli všetci znova stretnúť, odpočinutí, živí a zdraví!