Vráťme knihy do škôl

19.05.2021 12:34
Kultúra a umenie

Autor : Helena Jirovská, ZŠ Pavla Horova, Bratislava

Späť na úvod

Vráťme knihy do škôl  je projekt, ktorý vzbudil pozornosť mladých čitateľov aj na našej škole. Tu je jedna zo zaujímavých súťažných prác. Jej autorkou je siedmačka Hlafira Martynovská.

Robinson Crusoe

Vybrala som si úžasný román Robinson Crusoe, ktorý napísal Daniel Defoe. Som naozaj šťastná, že som dostala šancu prečítať si túto knihu. Môžem povedať, že zmenila moje myslenie a inšpirovala ma.

Chcela som napísať práve o tejto knihe , pretože prebudila vo mne pocity a myšlienky, ktoré som predtým nemala. Zamilovala som sa do nej takmer od prvej strany. Prežívala som radosť a smútok s hlavným hrdinom. Nemohla som robiť nič, kým som sa nedozvedela, čo našiel, alebo koho stretol Robinson. A chcela by som vymazať pamäť, aby som vedela prečítať toto majstrovské dielo a pritom prežiť tie emócie, ktoré som prežívala otáčajúc jeho strany, ešte raz.

Mnohí, čo ešte neprečítali túto knihu, si myslia, že je len o dobrodružstvách. Ale mne dala omnoho viac. Dala mi hlavne nádej a vieru. Tento román je o obyčajnom chlapovi z obyčajnej rodiny, ktorý prežil to, čo by sa asi nikomu z nás nepodarilo. Dokázal prežiť na opustenom ostrove 28 rokov. Ale hlavné nie je to, ako to spravil, ale to, že bol naozaj šťastný. Je taktiež o láske, oddanosti a o tom, aký nepredvídateľný môže byť svet. Je o tom, ako sa človek môže zmeniť, keď je jeho život v obrovskom riziku. A môže zmeniť nielen seba, ale aj ľudí, na ktorých mu záleží.

Táto kniha ma veľmi inšpirovala tým, ako hlavný hrdina nevediac skoro nič robiť, spravil tak veľa. Ako sa stal múdrym človekom, kým bol na ostrove sám a nikto ho neučil. Ako sa nevzdával a všetko robil do konca. Ako sa mu podarilo zostať človekom na ostrove bez ľudí. Úsmev na mojej tvári vyčarovali jeho priatelia, ktorí boli takí srdeční a oddaní. Priatelia, ktorí chceli pomôcť, keď sami potrebovali pomoc. A nakoniec dôležité slová, ktoré si budem dlho pamätať.

Tento román odporúčam každému a dúfam, že čo najviac ľudí ho prečíta. Odporúčam ho, pretože som si istá, že niekomu pomôže tak, ako pomohol mne. Som si istá, že niekoho zmení tak, ako zmenil mňa. A nakoniec, pretože táto kniha ťa na nejaký čas prenesie do úplne iného sveta a v úplne iný čas.

"Taká je ľudská podstata: nikdy nevidíme svoje postavenie v skutočnom svetle, kým nezažijeme ešte horšiu situáciu, a nikdy si nevážime výhody, ktoré máme, kým o ne nebudeme pripravení."

Robinson Crusoe

Hlafira Martynovská, VII.A