Sofiin svet

11.04.2021 17:41
Kultúra a umenie

Autor : Helena Jirovská, ZŠ Pavla Horova, Bratislava

Späť na úvod

Zaujímavá, vtipná a poučná kniha o dejinách filozofie prerozprávaná tajomným filozofom a o dvoch dievčatách, ktoré uvažujú o filozofických otázkach.

Myslíte, že je filozofia nudná? Tak sa mýlite. Priučíte sa niečomu novému a začnete inak rozmýšľať. Pomôže vám to v rôznych oblastiach. Ako vznikol svet? Kto sme? Prečo tu žijeme? Ako sme vznikli? Je život po smrti? Skrýva sa za tým, že žijeme nejaká vôľa alebo zmysel? Týmito otázkami sa zaoberá filozofia. Skúste o nich porozmýšľať. A dobrým filozofom sa môže stať len ten, kto má schopnosť čudovať sa.

Na tejto knihe sa mi páči, ako ju autor vytvoril. Jej napínavý dej a zaujímavé dejiny filozofie. Je to tak pekne skomponované. Rád ju ďalej čítam preto, lebo sa chcem dozvedieť, kto je ten tajomný filozof, ktorý Sofii píše neznáme listy. V tých listoch sú zaujímavé otázky, na ktoré by som asi nevedel odpovedať a sú tam rôzni filozofi, zaoberajúci sa ťažkými otázkami.

Najviac sa mi páčil Demokritos a jeho teória o atómoch. Všetky veci a živé bytosti sú zložené z atómov a pomocou nich sa môžeme prevteľovať. Myslím si, že to prvé je pravda, lebo to moderná doba už dokázala. Ale to druhé je trošku nepravda, lebo si nemyslím, že sa dá prevteľovať, ale možno je to pravda. Čo ja viem?

Ešte bol zaujímavý Darwin. Ten sa postavil proti cirkvi, ktorá hovorila, že všetko je nemenné. On tvrdil opak. Zistil to tak, že ostatné živé a neživé veci vznikli biologickým procesom. Myslím, že mal pravdu. Muselo sa niečo meniť. Inak by nevznikli iné druhy rastlín a živočíchov. Ďalší filozofi boli dobrí, ale mňa veľmi nezaujímali.

Nepáčilo sa mi, na čo autor vytvoril to druhé dievča, ktoré sa volalo Hilda. Vôbec tam nemusela byť. Čítala iba to, čo učil Sofiu neznámy pisateľ. Dobré bolo aspoň to, ako rozšírila a zdvojnásobila záhadu pre Sofiu.

Skadiaľ asi čerpal informácie spisovateľ? Asi tie informácie vedel. Viem, že bol filozofom, tak sa ich musel naučiť. Veľká pochvala preňho, aké poučné informácie mi poskytol.

Odporúčam si prečítať a naučiť sa niečo nové. Pobaví vás (aj mňa pobavila) a zlepší vám rozmýšľanie. Pomôže vám aj v niektorých predmetoch v škole. Veľká chvála autorovi.


Slová ôsmaka Tomáša Miháľa môžu byť aj pre nás inšpiráciou nielen k filozofickým úvahám, ale aj k výberu zaujímavej literatúry. Čítame radi.