Folklór v našej škole

21.03.2021 19:59
Kultúra a umenie

Autor : Liliana Marčeková, ZŠ s MŠ Hronské Kľačany

Späť na úvod

V rozhovore s pani učiteľkou Kóšovou vám chceme spolu s redaktorkou Viktóriou Slušnou predstaviť folklórny súbor Kľačanček. Rozhovor sme rozdelili na 2 časti. Nech sa páči, tu je časť PRVÁ:  

Odkedy funguje folklórny súbor Kľačanček a odkedy v ňom pracujete? Koľko detí Vám prešlo rukami odkedy vediete folklórny krúžok? 

Oficiálne bol založený v roku 1973/74, viedla ho vtedy pani učiteľka Elenka Adamová a Monika Jágerová. Ja v ňom pracujem približne od roku 2002, ale v kronike sa spomína v roku 2004. Dá sa povedať, že 20 detí za školský rok. Folklórny krúžok vediem 19 rokov. Takže to je spolu 380 detí.

Aké vystúpenia ste pripravili v tomto zvláštnom školskom roku? Aké vystúpenie sa chystáte uskutočniť po korone?

V tomto zvláštnom období je zakázané aj spievať. Preto sa venujeme iba tradíciám - čo sa dialo v daných obdobiach počas roka. Krúžky nefungujú, tak tieto tradície rozvíjame len počas vyučovania, hlavne na výtvarnej výchove a hudobnej výchove.  Záleží od myšlienky, ktorá mi napadne, potom začnem zháňať materiál a prezerať si literatúru. Často hľadám aj na internete.

Prečo vás práca vo folklóre baví? Ako ste sa k nej dostali? Aká ľudová pieseň je vaša obľúbená?

Voľakedy dávno som aj ja chodievala do mládežníckeho folklóru a časom ma pán riaditeľ Mozdík poprosil, či by som neviedla tento krúžok. Tak som si začala zbierať materiál a zistila som, že ma to baví a napĺňa ma to.  Keď som bola mladá, mala som svoju obľúbenú pieseň, no časom, ako som začala spoznávať viac ľudových piesní, som zistila, že každá pieseň má svoje čaro. Každá ľudová pieseň bola zložená pri inej príležitosti.

Zvyknete chodiť aj za staršími generáciami v Kľačanoch alebo aj do iných dedín, aby ste sa dozvedeli nové piesne? Alebo vám stačí internet?

Dobrá otázka. Stále navštevujem starších obyvateľov obce, aby mi porozprávali, aké hry sa hrávali ako deti, aké zážitky zažili počas hier a aké piesne si spievali počas detských ľudových hier.

Zvykli ste spolupracovať aj s ujom harmonikárom? Ako sa vám s ním pracovalo?

Náš bývalý pán harmonikár, Vladko Mandrák, je momentálne v domove dôchodcov. Hrával s nami  veľa rokov a aj touto cestou mu chcem poďakovať za jeho ochotu a čas. Teraz máme iného pána harmonikára  - Jožka Števčíka. Touto cestou mu chcem zaželať veľa zdravia. Teším sa na ďalšiu spoluprácu.

Pani učiteľku v 2. časti vyspovedala Viktória Slušná :) 



Fotogaléria k článku