Móda a štýl

10.02.2021 19:28
Móda a Štýl

Autor : Dominika Tarjanová, ZŠ s MŠ Bajerov

Späť na úvod

          Móda je zbierka odevov a štýlov, ktorá jasne ukazuje a odráža miesto svojho vzniku a danú dobu. Móda nie je niečo, čo nájdeme len v šatách. Móda je na oblohe, v uliciach, súvisí s nápadmi, s naším životným štýlom, so všetkým, čo sa deje.

         Ak sa chceme zaujímavo obliekať a vytvoriť si vlastný štýl, musíme sledovať nielen najnovšie trendy, ale občas sa vrátiť k tomu, čo bolo v minulosti. 

Hviezdy: Speváci populárnej hudby nosia pri vystúpeniach na koncertoch nápadné oblečenie. Navrhujú im ho poprední módni návrhári. Chcú nim upútať  publikum, podobne ako so svojím spevom a pohybmi. Ich šaty sú súčasťou koncertu. Oblečenie populárnych spevákov, ich účesy a doplnky odevu pôsobia na fanúšikov, ktorí ich napodobňujú, a tak vznikajú módne štýly medzi mladými ľuďmi vo veľkých mestách. Niektoré štýly sú veľmi nápadné.                                                                                                                                   

Povolanie:  Mnísi a kňazi nosia väčšinou šaty, ktoré označujú, že patria k duchovnému stavu. Mnohé z týchto šiat majú tradíciu starú aj niekoľko storočí. Podľa mníšskych šiat (habitu) možno poznať, z ktorého sú náboženstva a rádu. Mnohé povolania nosia mnohé špeciálne odevy.  Jednak preto, aby bolo viditeľné, čím sú (policajti, mnísi, vojaci), jednak preto, že ich odevy pri práci chránia (záchranári, požiarnici) .

Šaty robia človeka Prostredníctvom obliekania vieme vyjadriť aj svoje pocity, nálady. To, akí sme, určuje náš štýl obliekania.

MinulosťV minulosti ženy museli byť zahalené, nosili sa dlhé šaty, všetko muselo byť navrstvené. Nosilo sa množstvo šperkov. Dámy museli mať klobúk, ktorý bol symbolom vznešenosti. 

SúčasnosťDnešná doba je iba recykláciou všetkého, čo tu už raz bolo. Módni tvorcovia ponúkajú svoje modely čím ďalej tým extravagantnejšie.