Top 10 dovolenkových destinácii

20.06.2019 06:59
Kultúra a umenie

Autor : Sára Košťálová, ZŠ Tríbečská, Topoľčany

Späť na úvod

Top 10 dovolenkových destinácii


1. Turecko - Turecko je dlhodobo obľúbenou plážovou destináciou s množstvom luxusných rezortov na krásnych piesočných plážach. Medzi top turecké destinácie patria letoviská na Tureckej riviére ako Antalya alebo Alanya. 

2. Egypt - Egypt spája famózne unikátne pamiatky, púšť a vynikajúce pobrežie Červeného mora. Tradične sú top potápačské a šnorchlovacie destinácie Hurghada alebo Sharm el Sheikh na Sinajskom polostrove.

3. Malorka - Španielska Malorka je ideálnou rodinnou destináciou, kde nádjete pokojné pobrežie s dedinkami, piesočné pláže plné dún a špičkové letoviská so širokou ponukou zábavy. Najobľúbenejšie letoviská sú na južnom pobreží, obľúbené je i hlavné mesto ostrova, Palma de Malorca.

4. Ischia - Malý ostrovček Ischia sa stáva top destináciou v Taliansku. Očarí prírodou a ponukou liečivých prameňov, ktoré robia z ostrova veľké ostrovné kúpele. Výhodou Ischie je aj poloha v Neapolskom zálive a 34 km pôsobivého pobrežia.

5. Cyprus - Tento čarovný ostrov plný grécko – tureckého mixu ponúka všetko, čo turizmus vyžaduje. Od jedinečných pamiatok, cez rozvinuté a kvalitné služby, nádherné plážové letoviská a čisté more. K top destináciám patrí Ayia Napa a vo všeobecnosti celé južné pobrežie.

6. Bulharsko - Bulharsko ponúka na dovolenku pobrežie Čierneho mora s legendárnymi dlhými piesočnými plážami. K top letoviskám patrí Slnečné pobrežie, Zlaté piesky či Primosrko. K jeho popularite prispieva cenová dostupnosť a bohatá rozmanitosť pamiatok.

7. Rhodos - Jedným z najpopulárnejších gréckych ostrovov je Rhodos so zelenými kopcami a krásnymi plážami. Turizmus je vysoko rozvinutý, mnohé letoviská ponúkajú rušnú zábavu. Najväčšie letoviská sú na východnom pobreží, napríklad Faliraki. Na západnom pobreží je viac vĺn a vetra, čo ocenia milovníci vodných športov.

8. Korfu - Ďalším obľúbeným gréckym ostrovom je Korfu. Je jedným z najzelenších ostrovov, ktorý dýcha atmosférou lenivého vidieka. Turisti tu ocenia aj odľahlé lesné chodníky. Zaujímavou destináciou, ktorú ocenia milovníci mestských prechádzok je hlavné mesto ostrova Korfu.

9. Santorini - Santorini sa chváli povesťou romantického ostrova s celými kaskádami snehobielych domov s terasami ponúkajúcimi nádherné výhľady na more. K hlavným destináciám Santorini patria obce Fira a Oia, v okolí ktorých nájdete pláže z čiernych, červených a bielych lávových kamienkov.

10. Sicília - Najväčší ostrov Stredozemného mora dýcha pravou talianskou atmosférou. Mestá a regióny oplývajú pamiatkami a . Top plážové letoviská sa nachádzajú na severnom pobreží, kde je množstvo piesočných pláží. Opustené nedotknuté pláže sú na juhu ostrova a pôsobivé skalnaté pobrežie sa nachádza na východe ostrova.