Ako si chrániť súkromie na internete?

17.12.2020 18:26
Spoločnosť

Autor : Sandra Onderová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia!

29. január je Medzinárodný deň bez internetu. V tejto našej aktuálnej situácii je pre nás žiakov internet hlavným zdrojom vyučovania. Je pravda, že naša generácia je s internetom tuho prepojená. Prostredníctvom internetu sa dá dnes robiť takmer všetko. No jeden deň (alebo aj viac) bez internetu by určite nikomu neublížil. Bez neho sa dá robiť mnoho užitočných aktivít, napr. čítanie kníh, športovanie, varenie, pečenie, turistika...

V dnešnej dobe ten, kto nemá žiadnu sociálnu sieť, akoby nebol. Dnes už majú profily na sociálnych sieťach malé deti či starí ľudia. No vedia vôbec, ako sa na sociálnych sieťach chrániť? A vieme to my? Ponúkam vám zopár rád...

1. Pamätaj, heslo je základ

Odborníci radia, aby ste si ako heslo nedávali informácie, ktoré o vás vie veľa ľudí, napr. dátum narodenia, meno, priezvisko či číslo domu. Najlepšie je, aby heslo obsahovalo veľké písmená, malé písmená s kombináciou čísel.

2. Premýšľaj, čo chceš zdieľať

Vždy pamätaj, že to, čo zavesíš na internet či sociálnu sieť, tam zostane pravdepodobne navždy. Pozor na zdieľanie detailov, mohla by to byť dobrá informácia pre zlodejov. Vaše informácie, fotky môžu byť zneužité aj na krádež identity.

3. Čo by na toto povedala tvoja stará mama?

Ak sa chystáš uverejniť fotografiu alebo komentár a nie si si istý/á, či by to malo byť zverejnené a aký to môže mať dopad, predstav si, že by to videla napríklad tvoja stará mama. Ak ti je táto predstava nepríjemná, pravdepodobne by si si mal/a ten obsah nechať pre seba.

4. Nepodceňuj antivírusové programy

Klikanie na neznáme stránky, ktoré vyzerajú lákavo, môžu obsahovať škodlivý obsah. Z tej stránky by sa mohol stiahnuť škodlivý softvér, ktorý by mohol zašifrovať alebo poškodiť tvoj počítač.

5. Daj si pozor na podozrivé linky

Pozor na akékoľvek podozrivé linky (aj od svojich priateľov). Ani linky zdieľané tvojimi priateľmi nemusia byť dôveryhodné a overené. Oni sami sa totiž môžu stať obeťou škodlivého kódu, ktorý v ich mene vkladá odkazy na danú sociálnu sieť. Tieto linky nemusia byť vôbec bezpečné. Dokonca nemusia obsahovať ani dôveryhodné informácie.

6. Never všetkému, čo je na internete

Nedôveryhodné informácie na internete, tzv. hoaxy, sú neoverené informácie. Preto si radšej zistite pravdivosť informácie na pravdivej a overenej stránke.

7. Pozor na to, koho žiadaš o priateľstvo

Pridávajte si za priateľov ľudí, ktorých poznáte osobne. No aj tých si overte, lebo môžu mať vytvorený fake profil, za ktorým sa skrýva človek alebo hacker, ktorý vám chce ublížiť. Ak sa na internete kontaktuješ s ľuďmi, ktorých mimo neho nepoznáš, pri komunikácii vždy rátaj s možnosťou, že daný človek nie je tým, za koho sa vydáva. Daj si pozor nato, aby si tej osobe neposkytol/a osobné informácie alebo fotografie, ktoré by mohli byť zneužité proti tebe.

8. Šikana na internete?

Inak kyberšikana, je veľmi rozšírená. Ako rozpoznať kyberšikanu? Jednoducho si ľudia posielajú v skupinách či v súkromných chatoch zosmiešnené fotky toho človeka, ohovárajú, hovoria o ňom nepravdivé informácie. Okrem toho zahŕňa urážanie, obťažovanie, vydieranie, vytváranie falošných a posmešných profilov, šírenie osobných informácií, klebiet  či videí iného človeka.

Zdroje:

https://sarm.pluska.sk/relax/poznate-zasady-bezpecneho-spravania-socialnych-sietach