Hudba a spánok

15.06.2020 20:00
Kultúra a umenie

Autor : Viktória Novosádová, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Dnešný článok by sa možno dal skôr zaradiť do kategórie životný štýl. Budeme sa totiž venovať spánku, alebo skôr tomu, čo nám môže pomáhať, keď zaspať nedokážeme.

Je dokázané, že hudba nám dokáže pomôcť zaspať. Štúdie dokonca hovoria, že ľudia, ktorí počúvajú hudbu aspoň minút pred spánkom, spia lepšie, dlhšie a počas noci sa budia menej. Akú hudbu by sme však mali počúvať, ak nechceme, aby bol jej účinok presne opačný? To si dnes povieme.

Klasická hudba

Určite všetkým napadla hneď ako prvá. Klasická hudba nám pomáha uvoľniť sa a prísť na iné myšlienky. Nemá text, melódia klavíra či huslí je to jediné, čo znie tichom pred tým, ako zaspíme. Pomalé tempo nás dokáže upokojiť, dokonca aj spomaliť náš tep a dýchanie, ukľudniť a znížiť stres po dlhom dni.

Lo-Fi

Pre tých, ktorí nie sú fanúšikmi klasiky, je tu Lo-Fi. Tento žáner je často opisovaný jednoducho ako hip-hop beaty. Lo-Fi zväčša nemá text, skutočne je to len melódia. Občas znie disharmonicky, melódie sú pomalé a jemné, v popredí sú rytmické perkusie. A hoci sa to nezdá, skutočne tieto melódie pomáhajú sústrediť sa rovnako tak, ako relaxovať. A ešte lepšie, je množstvo streamov a playlistov. Stačí si vybrať ten svoj.

“Ambient music/sounds”

Často sú to prírodné zvuky, inokedy sú doplnené hudbou, ktorá vytvára silnú atmosféru. Zvuk dažďa či potoka doplnený hlbokými, ťahavými tónmi. Rytmus či samotná melódia nie sú tým, na čo sa táto hudba sústredí. Skutočne ide skôr o pocit, ktorý táto hudba vyvoláva. Práve vďaka tomu je taká upokojujúca.

BONUS:

Ako nehudobný bonus určite stoja za spomenutie ASMR a podcasty. Ani jedno z nich však nie je pre všetkých. Zvuky a praskanie, ktoré majú navodiť zimomriavky, dokážu veľkú skupinu ľudí skutočne upokojiť. Pri podcastoch je zasa problém s hovoreným slovom. Často sa ľudia príliš sústredia na to, o čom v nahrávke rozprávajú. A potom spánok nepripadá do úvahy. No pre mňa napríklad podcasty fungujú takmer vždy.

A to by bolo na dnes už odo mňa všetko. Dúfam, že možno aj vďaka tomuto článku sa vám dnes bude zaspávať trochu lepšie.