Aktuality 2019/2020

13.05.2020 17:36
Kultúra a umenie

Autor : Lucia Oravcová, ZŠ Bošany

Späť na úvod

SEPTEMBER 2019

Slovan Bratislava vs. Besiktas Istanbul

Dňa 19.9.2019 dostali naši žiaci jedinečnú možnosť zúčastniť sa futbalového zápasu prestížnej európskej futbalovej súťaže, v ktorom sa stretol Slovan Bratislava s tureckým mužstvom Besiktas Istanbul. Aj napriek chladnému počasiu to na štadióne vrelo a žiaci z celého Slovenska vytvorili neuveriteľnú atmosféru pre našich futbalistov, ktorá ich hnala za víťazstvom 4:2. Nadšenie detí a ich vytrvalé povzbudzovanie ocenil aj samotný klub v oficiálnom poďakovaní. V októbri žiaci opäť využili možnosť byť naživo prítomní na futbalovom zápase ŠK Slovan Bratislava – Wolves.

Európsky deň jazykov

Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov si 26.9.2019 pani učiteľky jazykov pripravili pre žiakov druhého stupňa zaujímavý deň. Dnes nemali iba slovenčinu a angličtinu, ale veľa iných jazykov. Počuli nahrávky v rôznych rečiach, hádali, ktorý jazyk počujú, priraďovali, prekladali z iných jazykov, spoznávali mestá, štáty, vlajky, museli vedieť, akým jazykom sa kde hovorí, priraďovali slovenské slová k slovám v rôznych iných jazykoch a popasovali sa aj s azbukou. Spoznali kultúrne dedičstvo krajín a ochutnali sladkosti z rôznych štátov (Česko, Poľsko, Nemecko, Taliansko, Belgicko...).Veľa sa dozvedeli napríklad o esperante alebo o slávnych spevákoch rôznych krajín a vypočuli si piesne v ich rodnom jazyku.

OKTÓBER 2019

Ocenenie na najvyššej európskej úrovni

Našej škole bol udelený európsky certifikát kvality ako ocenenie za vynikajúcu prácu pri realizácii projektu "Discover my country" v rámci programu partnerstvo škôl eTwinning. Znamená to, že naša práca, práca našich žiakov i celej našej školy bola ocenená na najvyššej európskej úrovni. Sme škola eTwinning a dávame žiakom a učiteľom možnosť spolupracovať so školami v zahraničí.

NOVEMBER 2019

Piataci vo hvezdárni

5.11.2019 zažili piataci zaujímavú hodinu geografie v prostredí Hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Poznatky, ktoré získali predtým na vyučovaní tu nadobudli nový rozmer – Slnko, planéty, mesiace a asteroidy sa zrazu vynárali priamo pred ich očami. V planetáriu spoznali mnohé súhvezdia a naučili sa ich vyhľadávať na nočnej oblohe. V UFO-sále si zopakovali všetko, čo vedia o pohyboch Zeme a telesách Slnečnej sústavy.

Venček deviatakov

Začiatkom septembra naši deviataci začali kurz spoločenského tanca a správania pod vedením profesionálov. V priebehu niekoľkých týždňov sa naučili tancovať 8 spoločenských tancov. Svoje tanečné úsilie ukončili v podvečer 15. 11. 2019 slávnostným venčekom. S prvými tónmi hudby sa na parkete objavili naši tanečníci. S údivom sme hľadeli na nich a uvažovali nad tým, či sú to naozaj naši deviataci. Dievčatá mali oblečené krásne šaty, upravené vlasy a mládenci obleky a košele s motýlikmi. Po celý večer vládla skvelá nálada. Výborne sa bavili nielen žiaci, ale aj ich rodičia.

DECEMBER 2019

Vianočné pohľadnice zo zahraničia

Žiaci zo 7.A a 5.B triedy vytvorili na hodinách výtvarnej výchovy vianočné pohľadnice. Na hodinách anglického jazyka k nim napísali texty v anglickom a slovenskom jazyku. Pohľadnice boli odoslané do dvoch belgických škôl a do školy na ostrove Madeira. Naši žiaci dostali zásielku s pohľadnicami z Madeiry. Prečítali si v nich vianočné priania v portugalskom a anglickom jazyku. Výmena pohľadníc sa uskutočnila v rámci projektu eTwinning, vďaka ktorému spolupracujeme so školami v zahraničí. Tento vianočný projekt sa volá Best wishes from foreign friends.

JANUÁR 2020

Pracujeme s časopisom Maxík

Dňa 29.1.2020 potešila žiakov 4.A triedy obálka z redakcie časopisu Maxík, kde našli diplomy pre žiakov, ktorí sa zapojili do súťaže, diplom pre celú triedu a knihu s nálepkami. Veľmi ich to potešilo a určite sa ešte zapoja.

FEBRUÁR 2020

Tvorivo-relaxačný deň

Dňa 6.2.2020 sa na našej škole konal Tvorivo-relaxačný deň, ktorý sa deťom naozaj veľmi páčil. Realizovali ho asistenti učiteľa v spolupráci so školskou psychologičkou. Pre integrovaných žiakov sme pripravili špecifické aktivity pre korekciu ich porúch. Čítali s porozumením, hrali matematické pexeso a aktivity na rozvoj matematických schopností, aktivity na zameranie pozornosti. Cvičili jemnú motoriku.

Valentínska párty

Deviataci zorganizovali veselú valentínsku párty, ktorá sa uskutočnila dňa 17. februára 2020 pre všetkých žiakov našej školy. Pre žiakov 1. stupňa bol pripravený program v čase od 14:00 do 15:30 a pre žiakov 2. stupňa v čase od 16:00 do 18:00. Žiaci si výborne zasúťažili, z tomboly si odniesli veľa krásnych cien, v bufete nakúpili rôzne „dobrôtky“ a všetko, čo zjedli, vytancovali v bláznivej diskotéke. Ďakujeme moderátorom, žiakom 9. ročníka a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o toto krásne valentínske podujatie.

Lyžiarsky výcvik

Od 11.2. do 14.2.2020 sa žiaci 7. ročníka ZŠ Bošany zúčastnili lyžiarskeho výcviku. Okrem toho, že sa naučili lyžovať, spoznali aj krásy Terchovej. Prežili krásnych 5 dní v malebnom hoteli a navštívili aj wellness. Počas celého pobytu panovala výborná nálada medzi žiakmi aj učiteľmi. Všetci sa zhodli v tom, že takýto výcvik by si radi zopakovali.

MAREC 2020

Vesmír očami detí

Žiaci 1.stupňa sa zapojili do súťaže Vesmír očami detí. 10 najkrajších prác sme poslali do okresného kola. Do regionálneho kola výtvarnej súťaže Vesmír očami detí sme za 2. stupeň poslali výtvarné práce žiačok zo 7. C. Tomi Kid Kovács v našej škole Nie je tajomstvom, že život v našej škole nekončí posledným zvonením. Po vyučovaní začínajú krúžky a asi najvyťaženejšia býva telocvičňa. Okrem iných športov sa tu udomácnil aj klasický box. Boxovať chodia žiaci i dospelí, muži i dievčatá. Sme veľmi radi, že sa o tom dozvedel aj sám prezident Slovenskej boxerskej federácie, ktorým nie je nik iný ako známy Tomi Kid Kovács. Prišiel v stredu 4.3.2020 priamo na tréning a hneď ako zložil batoh a mikinu, začal trénovať. Bol to úžasný zážitok. Poprial boxu v Bošanoch veľa zdaru a pozval členov klubu na tréning do Akadémie Tomiho Kida.

KORONAVÍRUS

Už začiatkom marca prijala základná škola niekoľko opatrení na zabránenie výskytu a šírenia koronavírusu a ochorenia COVID-19. V pondelok, 9. marca sme o týchto opatreniach informovali žiakov, a to nielen v triedach, ale aj prostredníctvom krátkej relácie v školskom rozhlase, venovanej hygiene a pravidlám bezpečnosti. Vzhľadom k prevencii šírenia koronavírusu je od 13.3. zatvorená základná škola. Učitelia pripravovali pre žiakov úlohy podľa učebného plánu tak, aby sa žiadne učivo nevymeškalo. Úlohy boli žiakom zasielané prostredníctvom edupage stránky alebo emailom.

Farebná záhrada

Tesne pred zatvorením škôl z dôvodu Koronavírusu sme sa tradične zapojili do výtvarnej súťaže "Farebná záhrada", ktorú každoročne vyhlasuje Slovenský zväz záhradkárov. Je nám ľúto, že žiaci niektorých tried práce nestihli dokončiť. Z hotových prác našich žiakov sme mohli vybrať iba 10, čo nebolo vôbec jednoduché.

APRÍL 2020

ONLINE vyučovanie

1.4.2020 sa na našej škole rozbehlo vyučovanie prostredníctvom systému Microsoft Teams. Žiaci tak mali možnosť od tohto dátumu komunikovať s učiteľmi a naučiť sa niečo z pohodlia domova. Online hodiny sa pomaly stali súčasťou vyučovania o čom svedčí fakt, že žiaci sa do tohto procesu aktívne zapájajú. MÁJ 2020 Pokračujeme online Od 4. mája platí nový rozvrh, prispôsobený na učenie žiakov v období prerušeného vyučovania. Žiaci teda pokračujú vo vyučovaní na online hodinách alebo samostatne pracujú na úlohách, ktoré im pripravia učitelia.

MÁJ 2020

Pokračujeme online

Od 4. mája platí nový rozvrh, prispôsobený na učenie žiakov v období prerušeného vyučovania. Žiaci teda pokračujú vo vyučovaní na online hodinách alebo samostatne pracujú na úlohách, ktoré im pripravia učitelia.

JÚN 2020

Otvorenie školy pre 1. – 5. ročník od 1.6.2020

Od 19.5. prebiehali prípravy na znovuotvorenie školského roka. Žiakov od 1. do 5. ročníka mohli rodičia do 22.5. záväzne prihlásiť do školy. Vedenie školy svedomito pripravilo organizáciu vyučovania a zaistilo tiež dôležité hygienicko-epidemiologické podmienky na otvorenie školy. Účasť žiakov bola dobrovoľná a rodičia museli zvážiť podľa situácie v rodine všetky riziká. V škole bola iná organizácia vyučovania ako doteraz, nie 45-minútové hodiny a prednosť mala bloková výučba či vonkajšie aktivity. V 20-člennej skupine učil vždy iba 1 učiteľ v 5. ročníku, na 1. stupni 1 učiteľ a 1 vychovávateľ. Deti mali možnosť navštevovať aj školský klub detí a školskú jedáleň. Žiaci v škole aj doma sa učili podľa rozvrhu, ktorý bol vypracovaný pre obdobie koronavírusu podľa usmernenia ministerstva. Hoci v škole bol so žiakmi jeden učiteľ, ostatní učitelia vyučujúci online sa pripoja k hodinám v škole. Žiaci v škole mali niekoľko výhod – neprišli o online hodiny a mohli pracovať pod vedením učiteľa, ktorý im pomohol, usmernil ich a kontroloval. Títo žiaci už nemali žiadne domáce úlohy, pretože si ich podľa zadania online učiteľa vypracovali v škole. Ďalšou výhodou týchto žiakov sú pohybové aktivity vonku, aktivity zamerané na rozvoj kreativity, sociálnych vzťahov, estetických zručností. Žiaci, ktorí neprišli do školy, mali aj naďalej povinnosť samostatne vypracovávať a odovzdávať úlohy od učiteľa.

Návšteva ministra školstva v našej škole

V pondelok, 1. júna prebiehalo na celom Slovensku znovuotvorenie škôl po marcovom prerušení vyučovania kvôli pandémii koronavírusu. Prvou školou, ktorú v tento slávnostný deň navštívil minister školstva Branislav Gröhlig, bola Základná škola v Bošanoch! Naša škola bola vďaka tomu predstavená aj v niekoľkých médiách (JOJ, RTVS, TA3).

zdroj: zsbosany.edupage.sk