Veľká Noc

14.04.2020 20:10
Kultúra a umenie

Autor : Monika Stupňanová, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

Veľká Noc už klope na dvere a na Slovensku máme množstvo krásnych tradícií. Niektoré z nich sa zachovali až dodnes, ale vedeli ste, aké zvyky mali naši predkovia počas veľkonočného trojdnia?


Na Zelený štvrtok sa umývali rannou rosou, aby boli zdraví. Na stajne dávali cesnakové kríže, aby chránili dobytok pred zlými duchmi a prichystali zelené jedlo, ako napríklad špenát, žihľavu či kapustu.

Na Veľký piatok sa kúpali v potoku, aby boli zdraví a ženy verili, že budú mať krajšiu pleť a že im budú rásť rýchlejšie vlasy. V tento deň bolo a stále je zakázané pracovať a jesť bezmäsité jedlá.

Na Bielu sobotu ľudia upratovali a pripravovali sa obradné jedlá.

Tradovalo sa, že ten, kto sa vráti domov ako prvý z omše na Veľkonočnú nedeľu, tak mu ako prvému dozrie úroda. Veľkonočná nedeľa je zároveň aj deň, ktorým sa končí pôst a raduje sa, no až Veľkonočným pondelkom sa začína zabáva a najmä pre mužov. Ženám sa už moc Veľkonočný pondelok nepozdáva. Ženy sa skôr doma skrývajú. Predpokladám, že muži sa tešia len na deň, keď môžu ženy vyšibať a obliať studenou vodou. Ako odmenu dostanú čokoládových zajačikov alebo čokoládové vajíčka. V niektorých dedinách sa ešte zachovala tradícia, že dievčatá rozdávajú pomaľované kraslice.

                                                            

Veľká Noc symbolizuje príchod jari a nového začiatku. Aký bude náš začiatok?

Prajem všetkým pekné a požehnané sviatky!

Zdroje:

www.zdravie.sk › O zdraví › Životný štýl

www.pocomtuziazeny.sk › Rodina