Zdravie z prírody

29.03.2020 17:23
Spoločnosť

Autor : Andrea Kerestešová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia, tento článok si pre nás pripravila naša šikovná pani učiteľka, ktorá sa vo svojom voľnom čase zaoberá všakovakými bylinkami, nielen teoreticky, ale aj prakticky, je ich vášnivou zberateľkou, fotografkou, a práve preto sa rozhodla podeliť sa s nami so svojimi skúsenosťami. Ako ich zberať, ako využiť, či ako účinkujú na náš ľudský organizmus, sa dozvieme z nasledujúcich riadkov (a veríme, že aj z ďalších článkov v tejto novej rubrike). 😉

Dnes si pripravila a spracovala článok o podbeli liečivom

Podbeľ liečivý

Po dlhej zime, keď zem spala, z nej začne pučať a kvitnúť podbeľ liečivý. Malá, útla, žltá liečivá bylinka – malé slniečko. Má húževnatý, šupinatý, niekedy až meter dlhý podzemok, ktorý mu zabezpečuje živiny z jej hĺbky. Kvitne v čase, keď ľudia často chorľavejú na dýchacie cesty.

V závislosti od regiónu sa pre podbeľ liečivý udomácnili aj ľudové názvy. Najznámejšie z nich možno poznáte  matkino líčko, babuška, konské kopyto, pánbožkov chlebíček, májik a pod.

Môžete ho nájsť prakticky od nížin až po pohoria – v ojedinelých podmienkach aj nad 2000 m. n. m. Obľubuje ílovité, vlhké pôdy (okolia potokov), rumoviská a rôzne násypy. Podbeľ liečivý obsahuje triesloviny, silice, organické kyseliny, sliz, horčiny, inulín (vláknina), cholín, triterpény, minerálne soli, z ktorých má vysoké zastúpenie draslík, zinok. V gastronómii sa využívajú najmä listy bohaté na vitamín C.

Z byliny sa zberajú mierne rozkvitnuté kvety (apríl, máj) a listy (máj, jún), občas aj podzemok. Kvety sa objavujú včasne z jari (marec), zbierajte ich čerstvé za slnečného dňa. Listy (obsahujú viac účinných látok ako kvety) sa zberajú od mája do júna. Sušenie kvetov aj listov je pomerne rýchle pri teplotách do 40 °C.

Čajík proti kašľu si pripravíte z 1 lyžice sušeného podbeľu liečivého a pol litra vody. Necháte lúhovať 10 minút. Denne sa pije 2 až 3-krát po jednej šálke čaju. Prvá sa pije hneď po zobudení (uvoľní nahromadený hlien). Ako prevencia raz denne. Maximálna denná dávka je 6 gramov. Môžete ju osladiť medom.

Inhalácia – 1 PL kvetov a listov zaparíme a paru vdychujeme.

Sirup proti kašľu – 200 podbeľových kvetov očistíme a prilejeme 1 liter vriacej vody a necháme vylúhovať do druhého dňa. Kvety postláčame a vodu precedíme, pridáme 1 kg cukru a varíme, kým nezhustne. Nakoniec pridáme šťavu z jedného citróna, horúce nalejeme do malých pohárov a dobre zatvoríme.

Podbeľ je aj zaujímavým zdrojom soli. Vedeli ste, že indiánske kmene vyrobili z listov podbeľu gule, ktoré vysušili na slnku? Následne ich uložili na rozžeravené kamene a vzniknutý popol používali ako soľ.

Doba užívania prípravkov z podbeľa liečivého by nemala prekročiť 5 týždňov.

Želám krásnu jar a slnko v duši.

Mgr. Andrea Kerestešová

https://www.zdravie.sk/clanok/53647/podbel-liecivy-tussilago-farfara

Foto: Mgr. Andrea Kerestešová 

Fotogaléria k článku