Pôvod Valentína

04.02.2020 21:37
Kultúra a umenie

Autor : Benjamín Jurmák, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Čaute kamaráti,

aj vy ste si mysleli, že Deň svätého Valentína je moderný výmysel konzumného priemyslu? Možno vás prekvapí, že jeho korene siahajú až do staroveku. A od romantiky mal osud jeho zakladateľa teda poriadne ďaleko. Deň všetkých zamilovaných nesie názov po svätcovi z 3. storočia nášho letopočtu. Svätý Valentín bol podľa legendy mučeník, ktorého zbili, ukameňovali a sťali za to, že tajne oddával kresťanské páry. Vďaka jeho mierumilovnému pohľadu na manželstvo sa stal patrónom lásky, sobáša a mladých ľudí. V časoch, kedy vládol Claudius II., krajina viedla mnohé dobyvačné vojny. Cisár sa však domnieval, že muži odmietajú narukovať kvôli rodine a manželkám. Preto zakázal v celom Ríme zásnuby a sobáše. Keď sa Claudius dozvedel o tajných sobášoch kňaza, uväznil ho a odsúdil na smrť.

Štrnásty február za sviatok vyhlásil až Gelasius I. v roku 496 nášho letopočtu. Výber dňa sa zhodoval s tým, kedy bol Valentín odsúdený na smrť. Pred popravou mal údajne kňaz poslať historicky prvú „valentínku“, zamilovaný list slepej dcére dozorcu, ktorú vraj tajne miloval. Niektorí historici sa však domnievajú, že sviatok mal nástupom kresťanstva nahradiť pôvodný pohanský festival plodnosti Lupercalia, ktorý sa konal 15. februára. V Anglicku sa zase traduje, že jarný dátum bol stanovený podľa toho, že je to obdobie, kedy si vtáctvo vyberá svojho partnera. Či už to je tak alebo onak, v stredoveku sa tradícia zachovala cez dvorenie dámam až po dnešné valentínky. V Amerike boli prvé ručne maľované pohľadnice zasielané už v 19. storočí a v Škótsku sa každoročne koná festival, na ktorom si mladí ľudia losujú meno partnera, s ktorým pretancujú noc. Valentín však rokmi zašiel až do takých extrémov, že v Spojených štátoch amerických obyvatelia minú celkovo okolo tridsať miliárd dolárov na darček pre svoju lásku. Netreba však zabúdať na to, že láska je o inom ako o hmotných daroch a treba ju prejavovať celoročne.

Ak však náhodou nikoho nemáš, nezúfaj. Spomeň si na ťažký osud Valentína a jeho nenaplnenej lásky a na tých najbližších, ktorých máš denne okolo seba. V ich očiach uvidíš dôkaz, že si milovaný a že láska má, okrem tej partnerskej, mnoho iných podôb.