Medzinárodný deň komplimentov

24.01.2020 20:10
Kultúra a umenie

Autor : Monika Stupňanová, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

   Medzinárodný deň komplimentov sa „oslavuje“ 24. januára. Je to deň, v ktorý by sme mali pochváliť alebo povzbudiť minimálne piatich ľudí.

Všetci máme radi komplimenty. Radi ich dostávame, pretože len pár pekných slov nám dokáže zlepšiť náladu. Zrazu sa na našej tvári objaví úsmev a ukážu sa iskričky v našich očiach, ale nemali by sme zabúdať na to, aby sme ich aj rozdávali, pretože mám pocit, že sa na to už v tomto uponáhľanom svete zabúda. Mnohí ľudia sú ovplyvnení negativizmom a zabúdajú pochváliť blízkych. Sú zaslepení problémami a zabúdajú ďakovať ľuďom, ktorí sú okolo nich, za to, že im pomáhajú k naplneniu ich snov. Za to, že sú s nimi aj keď plačú, aj keď sa usmievajú.

Nikdy presne nevieme, čo prežívajú ľudia okolo nás. A práve jedna milá veta ich môže potešiť alebo im aspoň na chvíľu pomôže zabudnúť na problémy. Stačí len jeden kompliment a človek má deň hneď o niečo krajší. Takto môžeme človeka aj motivovať a podporiť ho v niečom, o čom pochybuje. Niekedy úplne stačí aj to, keď mu ukážete, že v neho veríte a určite sa poteší.

Vôbec to však nemusí byť len v tento deň. Komplimentami môžeme ľudí obdarúvať aj každý deň, lebo každý nový deň je dar, z ktorého sa môžeme tešiť a už to je veľký dôvod na úsmev a dobrú náladu, a preto povedzme alebo napíšme aspoň pár milých slov ľuďom, ktorých máme radi a na ktorých nám záleží. Možno im tým zlepšíme deň, vyčaríme im úsmev na tvári a potešíme tým vlastne aj seba, pretože si uvedomíme, že môžeme byť lepšími ľuďmi.