Pred čím utiekol Krišpín N.?

09.12.2019 11:21
Kultúra a umenie

Autor : Saška Kováčová, ZŠ Veľké Uherce

Späť na úvod

Už ste niekedy premýšľali nad tým, aký je to pocit, byť "nechcený"? Odmietaný? Prehliadaný? Alebo skrátka - šikanovaný? 

O tejto téme by Vám vedel najlepšie porozprávať Krišpín. Kto je to? Je hlavnou postavou knižky s názvom "Útek Krišpína N." od spisovateľky Ivony Březinovej. Do slovenčiny ju preložila známa autorka Gabriela Futová. 

Krišpín navštevuje 6.triedu základnej školy, má teda 11 rokov. Už od svojho narodenia bol iný ako ostatní. Bol totiž takmer hluchý. Mal však aj zvláštny dar: zvuky dokázal vnímať všetkými ostatnými zmyslami. Žil inak ako jeho rovesníci: nemal najdrahší tablet, nehrával počítačové hry a nemal ani veľa kamarátov. Mal však milujúcu babičku, ktorá sa ho ujala, keď sa ho vlastná matka pre jeho handicap vzdala. 

Krišpín sa pre svoju citlivosť a "inakosť" stáva terčom výsmechu pre celú triedu. Ubližujú mu psychicky aj fyzicky, nadávajú a vyhrážajú sa mu, preto má strach zveriť sa učiteľom, vychovávateľom aj babičke. 

Keď sa počas pobytu v škole v prírode situácia vyhrotí a krutí spolužiaci mu zničia jeho načúvací prístroj, Krišpín jednoducho ujde. V noci. Do lesa, ktorý vôbec nepozná, do tmy a do ticha...Veď - aj tak si nikto nevšimne, že je preč. Nikomu nebude chýbať. Je predsa "nazvyš"...

Na knižke sa mi páči, že je písaná z viacerých pohľadov:

- Krišpína (čo prežíva pri ceste hustým tmavým lesom, ako si spomína na bezcitné zaobchádzanie spolužiakov...)

- vyšetrovateľa (ktorý vypočúva spolužiakov a volí postupy, ako a kde chlapca hľadať)

- učiteľov, vychovávateľov (ktorí si uvedomujú, že mali zasiahnuť už dávno, pri prvých náznakoch zlých vzťahov v triede)

- spolužiakov (až teraz vidia, čo spôsobili;  viacerí sa síce na šikanovaní nepodieľali, ale ani mu nezabránili - báli sa, že budú vyzerať ako "slabosi").

Šikana a kyberšikana sú v poslednom čase pomerne diskutovanou témou. Žiaľ, jej obeťami sa môže stať hocikto, najčastejšie však slabí a bezbranní jedinci. Myslím, že táto knižka by bola vhodným čítaním napr. na hodinách etickej výchovy, literatúry alebo v rámci ŠKD. Poskytuje dobré námety na rozhovor a premýšľanie nad tým, aké vážne dôsledky môže mať šikana a zdanlivo "nevinné žartíky". Ja som knižku prečítala doslova "jedným dychom". 

A čo vy? Nemáte vo svojom okolí tiež takého "Krišpína"? Skúste mať oči aj srdcia otvorené dokorán. Možno ho zbadáte. Vtedy neváhajte a pomôžte mu...