Deň PSK v Spojenej škole

11.12.2019 09:01
Kultúra a umenie

Autor : Erika Saloňová, ZŠ Centrálna, Svidník

Späť na úvod

V dňoch 11.-12. novembra sme sa vrátili do minulosti, do dní, keď sa v našej krajine rodila skutočná sloboda. Deň boja za slobodu a demokraciu sme si v škole pripomenuli zhotovením nástenných novín, obsahovo zameraných na novembrové udalosti. Najprv nezisková organizácia Global Slovakia realizovala školský projekt “Za železnou oponou“. Potom žiaci na hodinách slovenského jazyka a literatúry písali eseje pod názvom Priekopníci v demokracii. V školskom rozhlase sme si vypočuli zaujímavé reportáže či príbehy o hrdinoch, ktorí neskrývali svoje tváre.

V rámci prezentačných aktivít POS vo Svidníku ku Dňu Prešovského samosprávneho kraja pripravili pre žiakov našej školy dokument Muži revolúcie, tematicky sa viažuci k 30. výročiu Nežnej revolúcie.

Oživením dňa bola aj výstava žiackych fotografických prác „Holé ruky“, ako aj kultúrne vystúpenie žiakov Spojenej školy na báze dobrovoľníckej spolupráce v Domove dôchodcov Svida. Folklórne pásmo "Ako je nám na Východe dobre" predviedol folklórny súbor Sonečko zo základnej školy, ich úprimné slová vyvolali v očiach slzy dojatia. Hoteláci našim seniorom prichystali chutné medovníčky a koláčiky.

Realizované aktivity žiakov nielen zaujali, ale hlavne ozrejmili udalosti, ktoré sa stali spúšťačmi neskorších zmien v spoločnosti.

Aj takto dnes vyzeral Deň Prešovského samosprávneho kraja.

Bianka

Fotogaléria k článku