Vychádzka mestom

30.11.2019 15:14
Kultúra a umenie

Autor : Monika Jokalová, ZŠ Školská, Bánovce nad Bebravou

Späť na úvod

Trieda VI.A v rámci svojho predmetu "Náš región" spoznávala kultúrne a historické pamiatky mesta Bánovce nad Bebravou. Naše kroky viedli zo školy k najbližšej pamiatke, ku kostolu sv. Mikuláša biskupa na miestnom cintoríne. V tejto gotickej stavbe z 15. storočia môžeme vidieť klasicistický oltár, dobové krypty v pivničných priestoroch, ale aj tri zvony vyrobené v roku 1920.

Pokračovali sme ďalej a zastavili sa pri soche sv. Jána Nepomuckého na Duklianskej ulici. Významnou pamiatkou v našom meste je určite pamätník Ľudovíta Štúra na námestí z roku 1936, ktorí sa radí medzi prvý a najväčší na Slovensku vôbec. Popri budove Mestského úradu a budove fary, ktoré sú tiež mestskými pamätihodnosťami sme neobišli ani kostol Najsvätejšej Trojice a Mariánsky stĺp pred bočnými dverami kostola. Ide o kamenný barokový stĺp so sochou Panny Márie s dieťaťom, ktorý bol postavený v roku 1712.

Cestou späť do školy mnohí po prvýkrát zaregistrovali sochu sv. Floriána, patróna hasičov. Socha z konca 18. storočia stojí pred novou stavbou hotela Arkádia. Ide však už len o kópiu originálu. Ďalšou mestskou pamiatkou, pri ktorej sme sa zastavili bola synagóga z roku 1862, z ktorej je v súčasnosti evanjelický kostol. Dom Janka Jesenského je pamiatkou na tohoto spisovateľa, ktorý pôsobil v Bánovciach v rokoch 1905 - 1914 ako mladý advokát. Zavŕšil tiež naše spoznávanie kultúrnych pamiatok v našom meste.

Žiaci ocenili inovatívnu výučbu predmetu, zaujímavé fakty a v neposlednom rade možnosť pohybu na čerstvom vzduchu.

Mgr. Monika Varhaníková