Život ako sviečka

08.12.2019 22:10
Kultúra a umenie

Autor : Monika Stupňanová, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

„Život nie je pre mňa krátka sviečka. Skôr je to oslnivá fakľa, ktorú môžem na chvíľu držať a chcem, aby horela tak jasne, ako sa len dá, až kým ju odovzdám!“

  Keď sme sa narodili, zapálili sme oheň na našej sviečke. Týždňami, mesiacmi či rokmi, ako sme rástli, rástol s nami aj náš plameň, ktorý bol až moc veľký na našu prikrátku sviečku. S dospievaním sa pomaly premenila naša sviečka na fakľu.

  V živote môžu prísť ťažké skúšky, rozhodnutia, situácie, ale zasa naopak, uvidíme aj príchod šťastia a radosti. Tieto všetky chvíle sú súčasťou života každého z nás.

  V živote taktiež prídu ľudia, ktorí zostanú len na chvíľku, ktorí ti ublížia, ktorí ti pomôžu, ktorí ťa niečo naučia a ktorí tu zostanú navždy. Nikdy neľutuj ani jeden moment, keď si sa stretol s nejakým človekom, pretože každý z nich ti odovzdal to, čo mal. Veľmi dôležité sú v našom živote aj myšlienky či emócie. Všetky, či dobré, či zlé, nám dávajú významné lekcie. Buďme teda vnímavejší a všímajme si každú emóciu alebo myšlienku, pretože nám niečo podstatné hovoria.

  Všetky pocity, skúšky, všetci ľudia sú pre náš život dôležití. Prečo aj to všetko zlé? Pretože na to všetko máš silu. Možno niekedy príde aj pocit rezignovania, nikdy to však nevzdaj! Spomeň si na svoje prvé kroky, pády, prvé rozhodnutia, možno prvé lásky, prvé bolesti... A tvoj plameň stále horí. Zvládol si už toľko, tak prečo to máš teraz chuť vzdať? „Vieš, ako chutí pocit, keď to vzdáš. Teraz ochutnaj ten, kedy vytrváš!“ Nevzdávaj sa, neskôr to budeš ľutovať. Snaž sa a všetko to bude dobré.

Užívaj si svoj život, ver si a plň si sny, aby sa tvoj plameň rozžiaril. Skrátka ži každým dňom. Ako som čítala v jednej knihe: „Každý jeden deň má v sebe niečo hodnotné, čo nám dokáže ponúknuť.“ Každý jeden deň, každá hodina, každá minúta či sekunda je veľmi vzácna, preto ži tak, aby si na konci nič neľutoval. Nikdy nevieš, kedy tvoj plameň dohorí a ty dostaneš poslednú úlohu a tou bude odovzdať svoju fakľu. Zatiaľ ju stále držíš, tak preto sa pýtam, čo spravíš, aby tvoj plameň bol jasnejší?