Vianoce u nás doma

03.12.2019 17:50
Spoločnosť

Autor : Matúš Bužo, ZŠ Soľ

Späť na úvod

                                Vianoce u nás doma

Vianoce sú sviatky pokoja, šťastia, lásky a rodinnej pohody. Stretávajú sa rodiny, súrodenci, rodičia, prarodičia. Zasadajú za jeden stôl, večerajú a prajú si len to najlepšie.

U nás doma to vyzerá tak podobne, len máme trošku odlišné zvyky. Ja sa na Vianoce veľmi teším, na darčeky a hlavne na rodinu, že sa stretneme všetci spolu. Mamka pripravuje od skorého rána všetky dobroty na vianočný stôl, a to kapustnicu, "bobaľky" s makom, zemiakový šalát, rybu, mäso, rezne, koláče. Ja a otec zdobíme vianočný stromček. Každý rok sa snažíme, aby bol čo najkrajší. Okolo 17.00 sa už pomaly chystáme. Oblečieme si sviatočné šaty. Potom pripravujeme stôl. Podávame všetky mamkine pripravené jedlá. Pod sviatočný obrus otec s mamkou vždy dávajú peniaze, aby sme mali všetkého hojne po celý rok. Večeriame podvečer o 18.00. Všetci sa postavíme okolo sviatočného stola, okrem otca. Otec vojde do izby, v ruke má tanier s nakrájaným chlebom a soľou. Zavinšuje nám všetko najlepšie, popraje nám veľa zdravia, šťastia a božieho požehnania. Všetkých nás ponúka tým chlebom. Každý si musí vziať jeden kúsok chleba, osoliť a zjesť. Potom sa  spoločne pomodlíme. Prv než zasadneme a začneme večerať, z každého jedla trošku odoberieme a odnesieme von zvieratkám. Až po tomto každoročnom zvyku sadneme a začneme večerať. Už teraz sa teším na tieto každoročné zvyky. Stále nanovo je to pre mňa veľký zážitok.

Tá rodinná pohoda, keď sa spolu rozprávame, tešíme sa z darčekov, pozeráme rozprávky - tieto chvíle sú pre mňa o to vzácnejšie, že počas roka nie sme vždy spolu ako rodina. Otec pracuje v Bratislave, stretávame sa s ním iba cez víkend, najstarší brat pracuje v zahraničí, druhý brat pracuje tiež.

Ďalším zvykom je u nás to, že po štedrej večeri sa navštevujú aj širšie rodiny. Zabávame sa, rozprávame a spomíname. A ja to mám veľmi rád, teším sa už na všetkých a hlavne, že sme spolu šťastní a zdraví. Tak teda šťastné a veselé Vianoce prajem aj vám!