Nevzdávaj sa!

15.12.2019 19:10
Kultúra a umenie

Autor : Janka Smiešková, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

 Koľkokrát si kľačal na kolenách s pocitom, že ďalej už nevládzeš. Vzdával si sa. Ľutoval si samého seba a neuvedomoval si si, že všetko, čo sa deje, má dôvod.

Keď budeš na dne, neľutuj sa, neplač. Postav sa! Opráš si kolená, usmej sa a choď ďalej. Život ťa len skúša. Nebuď v tme so slzami v očiach, neubližuj si a neopúšťaj sa. Každý ma problémy. To, že sa niekto usmieva, neznamená, že je šťastný. Práve ten, čo sa stále usmieva, môže prekonávať ťažké chvíle. Keď budeš kľačať na kolenách a hovoriť si, že je život krutý a nevládzeš, je to to najhoršie, čo môžeš urobiť. 

V živote prídu dobré a zlé chvíle, bolesti a pády, ale aj pocity šťastia, radosti a úspechu. V živote strácame a objavujeme stále dookola. O tom predsa život je. Stratíš toho mnoho, či už to budú priatelia, nádej, viera, radosť. Ľudia tu nie sú večne. Aj ty žiješ iba raz. Je to paradox, keď si uvedomíš, že raz umrie každý, že peniaze stratia hodnotu, že zo sekundy na sekundu tu môžeš ostať sám. Váž si ľudí. Užívaj si každú chvíľu a budeš šťastný. Si sám sebe strojcom svojho šťastia. Objavuj svet, zážitky, ľudí. Každému sa stane, že bude mať pocit, že celý svet je proti nemu. Budeš sa cítiť smutne, sklamane alebo beznádejne. Nevzdávaj sa, ukáž všetkým, aký si silný.

Celý život sa snažíš nájsť ľudí, veci, piesne, ktoré si myslíme, že nám pomôžu. Len tu nastáva problém. Kto ti pomôže? Si si istý, že to budú kamaráti? Že to zlepšenie nálady ti vydrží dlho? Myslím si, že odpoveď je istá. Kým sa problém nevyrieši, zlepšenie nálady nepomôže. Zober problémy do svojich rúk. Pomôž si sám. Nečakaj, že ti niekto pomôže. Nikdy sa nevzdávaj! Lebo ten, koho hľadáš, aby ti pomohol, je stále s tebou. Si to ty. Celý čas hľadáš seba samého a jediný, kto ti bráni vstať a urobiť veci, ktoré chceš, si ty sám.

----------------------------------------

„Nikdy sa nevzdávaj a neskláňaj hlavu.

Jediná prekážka na dosiahnutie tvojho cieľa – si ty sám."

----------------------------------------