Droga je metla ľudstva

17.11.2019 16:43
Kultúra a umenie

Autor : Nikola Z., ZŠ Martinská, Žilina

Späť na úvod

        Určite každý z nás sa už stretol so slovíčkom „drogy“. Veľa ľudí nám hovorí, nech ich neskúšame, že sú zlé a ľahko sa na ne navykne. No aj tak niekto poruší “nepísané” pravidlo a skúsi ju. Najskôr je to frajerina, potom závislosť a veľakrát to skončí smrteľným predávkovaním.

         Vezmime na vedomie to, že zomrelo už veľmi veľa ľudí kvôli drogám a ľudstvo sa nepoučilo. Na predrogovanie zomrelo už aj pár slávnych spevákov. Boli slávni a aj tak si siahli na život. Čo by dal bežný človek za to, aby mal toľko peňazí, slávu a fanúšikov. Sme v 21. storočí a ľudstvo ide dolu vodou. Drogy už nie sú len problémom dospelých, ale aj detí. Pýtam sa: „Prečo to berú?“.

         Mládež si neuvedomuje dôsledky svojich činov a radšej hneď konajú, aby ukázali svojim kamarátom, akí sú. Skončiť s tým nie je nikdy neskoro. Každým dňom sa zvyšuje číslo sfajčených ľudí a hlavne detí. Užiješ ju – si frajer, je ti dobre, točí sa ti svet, ocitneš sa v policajnom aute, potom na výsluchu a možno v polepšovni. A to vôbec nie je potrebné. Stojí to za to? O pár rokov si hľadajú zamestnanie, ale už s nimi putuje papier, čo všetko zlé urobili. Aj keď už človek dospel, zmenil sa k lepšiemu, vie už, že drogy nevyskúša, ale trpieť bude aj po odvyknutí. Pohľady ľudí budú plné nenávisti, zla a klebiet. Ľudia takýchto odkopnú na druhú koľaj. V mnohých prípadoch ťa rodina odvrhne. Môžeš hocijako chcieť, ale raz si to urobil a už to v tebe ostane. Darmo môžeš prosiť o odpustenie, je na ľuďoch či ti ho dajú, alebo nie. Jedno zlé rozhodnutie a zmenilo im život. Mohli mať kariéru, rodinu, kamarátov, dom, prácu a ostatné pekné veci.

         Pripomeňme si príbeh mladého chalana. Mal šestnásť. Bol úspešný v škole, športovec. V roku 2016 sa dostal do zlej partie a tu sa jeho život začal odohrávať inak. Začal s alkoholom. Mal z toho problém, ale bolo mu to jedno. V škole už nebol ten dobrý a úspešný žiak, ale flákač. Jeho prospech sa zhoršil. Keď bol rok 2017, začal užívať drogy. Aj keď hovoril: „Veď len jedenkrát, za štyri mesiace.“ Ale aj to je niečo. Po určitej dobe ho to len tak už nebavilo, začal častejšie. Každý jeden raz čo si dal, chcel viac a viac. Jeho život naberal rýchly spád. Pomaly už každý deň bol nadrogovaný. Jeho kamoši ho z toho nedostali, ale ešte mu pomáhali zohnať marihuanu. Bolo mu dobre až do momentu, keď si dal ešte viac. V tej chvíli odpadol a sanitka ho brala do nemocnice. Tam zistili predrogovanie. Nasledoval umelý spánok. Po zobudení išiel na psychiatriu, podstúpil liečbu.

         A tu je rok 2019 a on je už medzi ľuďmi. Našiel si priateľku a nových kamošov. Teraz vie, že premrhal najlepšie roky života len tak. Síce nevyštudoval žiadnu školu, ale prácu má. Robí prednášky o drogách a motivuje mladých ľudí, aby išli v živote dobrou stranou. Uvedomil si, že urobil chybu. Dnes je príkladom pre mladých ľudí. Aj keď doba je zlá, všetko sa dá zmeniť.