Spoznávanie histórie trochu inak

19.11.2019 13:58
Kultúra a umenie

Autor : Dominika Meszárošová, ZŠ s MŠ Dolné Orešany

Späť na úvod

Dňa 24.9. v utorok sa uskutočnilo šermiarsko-divadelné predstavenie s názvom Klenoty Slovenska. Počasie bolo krásne, preto sme si toto predstavenie mohli vychutnať vonku. Vystupovali v ňom štyria herci, ktorí sa museli rýchlo vymieňať na scéne.

Začalo sa to čarovnou vodou, ktorá všetko vylieči. Bol tam jeden pán, ku ktorému prišla kráľovná. Bolel ju chrbát, ale keď ju namazal, bolieť ju prestal. Potom prišiel na scénu pán, ktorý išiel k medu, ale musel sa prezliecť za medveďa, aby ho nepoštípal. Jedol, jedol, až raz prišla šermiarka, ktorá ho pichala. On si myslel že to boli včely, ale pritom to bola ona. Aby sa jej zbavil, ponúkol jej med, čo, našťastie, aj prijala. Ale prišiel druhý šermiar, ktorý s ňou začal bojovať. Ako to už býva, žena zvíťazila.

Ďalší príbeh bol o bačovi a jeho žene. Bača zistil, že sa mu pokazil syr, a tak doň začal pridávať vodu a soľ. Nevedel ako, a vytvoril bryndzu. Keď to ochutnala aj jeho žena, rýchlo utekala ku kráľovi, aby si ho získali. Kráľ bol dovtedy veľmi smutný, ale po ochutnaní nového druhu syra sa mu hneď zlepšila nálada.

Okrem vzniku bryndze sme sa dozvedeli aj o vynáleze prvého padáka, alebo o prvej verejnej pitve. Predstavenie bolo veľmi poučné a dúfame, že si z neho každý žiak niečo odniesol.