Mladosť

14.11.2019 20:10
Kultúra a umenie

Autor : Monika Stupňanová, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

   Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo je vlastne mladosť? Pre mňa znamená mladosť obdobie, ktoré by sme si mali užiť, ako len vieme, cestu plnú chýb, ale zároveň aj rieku, ktorá nemá smer, pretože ten smer musíme nájsť my sami!

  Od nášho narodenia nás mladosť sprevádza každým novým dňom. V období mladosti sme plní odhodlania, nádeje, sily, radosti, slobody, ale taktiež sme aj plní strachu. Niekedy môžeme dokonca spraviť zlé rozhodnutia, ale je to v poriadku, pretože v mladosti sa človek učí. Život neprišiel s návodom. Nikto nie je dokonalý a každý má právo na omyl. 

                                                         

  Tu prichádza otázka: Sme večne mladí? Bohužiaľ, mladosť sa z nášho života v určitom veku vytratí. Nebude tu s nami navždy. Mala len úlohu oboznámiť nás s okolitým svetom, naučiť nás padať a vstávať. Ako mávnutím prútika sa pomaly priblížime k našej jeseni života. Jednoducho, nastúpi do nášho života staroba – ďalšie krásne obdobie, pretože sme dovŕšili vek, keď sme získali ďalší dar. Nie každý má možnosť dostať ho.

                                    

  V starobe možno nebudeme mať toľko príležitostí ako v mladosti, ale môžeme si starobu vytvoriť šťastnejšou tým, že v mladosti budeme robiť to, čo nás baví, budeme šťastní a budeme si ju užívať. Ako hovorí francúzske príslovie: „Mladosť žije z nádeje, staroba zo spomienok.“ Preto si vytvor tie najkrajšie spomienky a váž si staroby, ale nezabúdaj pri tom tvorení aj naozaj žiť!