Divadlo

27.11.2019 14:01
Kultúra a umenie

Autor : Jakub Remeň, ZŠ s MŠ Hviezdoslavova, Solčany

Späť na úvod

Nová rubrika o správaní v spoločnosti

Nový školský rok priniesol do našich Školských prípadov novú rubriku o správaní v spoločnosti, o etikete. V každom čísle sa dočítate niečo zaujímavé o tom, čo sa patrí a čo zasa nie. V tomto vydaní časopisu sa to dozviete na tému divadla.


Divadlo

Chystáte sa do divadla? Bojíte sa faux pas? Potom pozorne čítajte!                                                                                                                                           

Divadlo ako umelecký žáner má veľmi bohatú históriu. Prvé divadelné predstavenia sa odohrávali pod holým nebom, v koloseách. Už vtedy sa považovalo divadelné umenie za dôstojnú a dôležitú spoločenskú udalosť. Inak tomu nie je ani dnes. Ten, kto chce ísť do divadla, musí vedieť, čo je, a čo nie je dobré. Napríklad oblečenie. Dámy by mali mať elegantné spoločenské šaty, primerane ozdobené šperkami. Muži zasa nič nepokazia oblekom či smokingom. Ak sa herca spýtate, čo mu najviac vadí počas predstavenia, jeho odpoveď často znie: (vyrušujúci) diváci. Možno sa čudujete, no vedzte, že hercom veľmi vadia i tie najmenšie a najtichšie zvuky. Preto by bolo nevhodné vyrušovať ich napríklad rozbaľovaním cukríka, či hladením do telefónu. Niekto si možno myslí, že to nevidno, no pritom ako sa pozeráme do telefónu, naša tvár je rozsvietená ako kontrolka signalizujúca nepozornosť. Divadelné predstavenie je tiež nevhodné rušiť rozprávaním a vypytovaním sa suseda na priebeh deja. Treba jednoducho potichu sedieť a užívať si umenie. 

Napriek tomu, že hercom najviac vadia diváci, myslím, teda viem, že im vôbec nebude prekážať, ak ich úsilie a snahu nakoniec odmeníme zdvorilým potleskom.