Kniha života

13.10.2019 13:10
Kultúra a umenie

Autor : Monika Stupňanová, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

 Keď si sa narodil, dostal si do rúk pero, s ktorým píšeš do knihy nazývanej život. Všetci píšeme svoju vlastnú knihu života. Je v nej zapísaný každý tvoj deň, moment, celý tvoj doposiaľ prežitý príbeh.

  Svoje miesto si v nej nájdu aj ľudia, ktorých si za celý život spoznal. Určite ich nie je málo. Niektorí ti pomáhajú písať udalosti, ktoré ste prežili spolu, iní ti možno ublížili... Za svoj život spoznáš ešte mnoho ľudí, ale nikdy ich nesúď podľa obalu ich knihy, lebo nikdy nevieš, aký príbeh sa v nej ukrýva.

  Ak ťa niekedy niečo nahnevalo, rozplakalo či potešilo, tak to určite všetko malo svoj dôvod, pretože aj hnev, slzy alebo úsmev do tvojej knižky patria. Patria do nej aj prekážky, ktorými si prešiel, a boje, nad ktorými si vyhral. Bez toho všetkého by to bola nuda. Všetko si našlo miesto na svojej strane, lebo aj to bola veľmi dôležitá súčasť tvojej existencie. Prečo dôležitá? Pretože bez úskalí by si nemal žiadne skúsenosti, spomienky či silu. Aj keď na začiatku nevidíš zmysel, čo ťa chce daná prekážka naučiť, tak mi ver, po pár kapitolách ho zazrieš a pochopíš, čo si sa vďaka nej naučil.

  Ak sa ti však niečo nepáči, zmeň to! Ako je napísané v jednej knihe: „V každom momente máš možnosť povedať: Nie, takto môj príbeh neskončí. ” Máš tisíc možností, ako ho môžeš zlepšiť. Ty píšeš svoj príbeh, ty držíš pero. Je len na tebe, čo budeš písať ďalej.

  Vytváraj každý deň lepšie a lepšie príbehy, pretože raz na ne budeš spomínať s láskou a silou, keď ich budeš rozprávať iným.