Kto je ďalší?

28.09.2019 20:51
Kultúra a umenie

Autor : Jakub Pagáč Pagáč, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Nedávno sme boli zo školy v kine. Zvyčajne chodíme na celkom nudné predstavenia, ale tentokrát to bolo niečo iné. Nový slovenský film sa volal "Kto je ďalší?" a inšpiroval sa troma skutočnými príbehmi, ktoré lámali emócie divákov. Jeho tvorcovia pod vedením Mira Drobného (ovce.sk) sa snažili upozorniť na životy mladých, ktoré sú často ohrozené, a veľakrát nikto o nich nevie. Dokonca ani rodičia a najbližší známi.    

Prvý film „Povstanie“ bol najmenej pútavý zo všetkých troch, ale na druhej strane zachytil skoro denno-denný problém šikanovania na školách aj u nás na Slovensku. Možno práve preto nás tak nezaujal a nevryl sa do našej pamäti ako nasledujúce dva filmy. Hlavnou postavou bola Aless, jedna z obetí šikany od svojich spolužiakov. Ako reperka uskutočnila sériu koncertov, aby poukázala na tento závažný problém, ktorý ju skoro dohnal k samovražde. Vyvrcholením príbehu boli asi zábery kamery na jej spolužiakov na koncerte, ktorá ukázala ich skutočné charaktery. Aby si diváci ešte viac uvedomili dôležitosť témy, mohli vložiť do filmu reálne príklady jej šikany. Takto by film poriadne vygradovali. 

Druhý film „Profit“ bol zase dokonalý. Mal napätie, vzrušenie aj humor a ponaučenie, o ktoré z môjho pohľadu autorom určite išlo. Ponúkol nám neuveriteľné dobrodružstvo troch roofstopperov, dokonca jedna z nich bola skutočná inšpirujúca modelka Angela Nikolau. Cieľom ich adrenalínu boli najvyššie, často len rozostavané budovy po celom svete. Tento ich adrenalín však pripravil jedného z nich o život práve na jednej z veží jadrovej elektrárne na Slovensku.  

Tretí film zachytil hyberšikanu, teda psychické týranie cez internet, v maximálnej možnej miere. Častokrát je príčinou samovrážd mladých, tak dievčat, ako aj chlapcov. Anita, sexuálne vydieraná, sa rozhodla nemlčať a natočila video, kde zhrnula svoj „zlý“  život bez jediného slova. Použila na to papiere, na ktoré napísala svoj príbeh. Možno čakala, že jej niekto pomôže, lebo jej rodičia si vôbec nevšimli, čo sa s ňou deje. Kvôli vydieraniu im to tajila až do svojej samovraždy.Tento príbeh vyzerá možno trochu nezmyselne až nereálne. Podľa mňa je tu vždy možnosť, ako si pomôcť, ale ona to ani neskúsila. Pochopiteľne, že tvorcovia z dôvodu vážnosti témy museli hrať na city.

Na záver hodnotím film "Kto je ďalší?" ako pozitívny a poučný. Má kvalitné príbehy s výborným obsadením hercov a dobré myšlienky. Mne asi najviac ostala v pamäti tá, že sa máme zaujímať o svojich priateľov a blízkych, všímať si ich, a ak vieme, pomôcť im aj v tých najkritickejších životných situáciách.