Predseda parlamentu privítal žiakov zo ZŠ Školská v NR SR

27.02.2020 09:47
Kultúra a umenie

Autor : Monika Jokalová, ZŠ Školská, Bánovce nad Bebravou

Späť na časopis

Deviataci zo ZŠ Školská každoročne navštevujú Národnú radu SR v Bratislave. Výnimkou nebol ani tento školský rok.A tak sme so žiakmi dňa 15. januára 2020 zavítali do priestorov NR SR, ktorá v súčasnosti sídli na hradnom vrchu v Bratislave. Ako prvá nás pred vstupom do priestorov NR SR čakala bezpečnostná kontrola. Po jej úspešnom absolvovaní sa nás ujal Mgr. Ľubomír Adamišin, ktorý nám poskytol odborný a zaujímavý výklad o činnosti a význame tejto inštitúcie. Za veľkú česť považujeme stretnutie s predsedom parlamentu JUDr. Andrejom Dankom, s ktorým sme prehodili zopár viet a naše stretnutie sme zavŕšili spoločnou fotografiou. Okrem neho sme sa stretli aj s niektorými poslancami NR SR, napr. s PhDr. Antonom Hrnkom, CSc., Mgr. Karolom Farkašovským, PhD., či Ing. Dušanom Tittelom.

Keďže sa nekonala schôdza NR SR, okrem klasickej návštevy balkóna sme mali možnosť nazrieť priamo do priestorov rokovacej sály, dokonca sme si mohli vyskúšať sadnúť na miesta jednotlivých ministrov, či poslancov. Ako jedným z mála návštevníkov sa nám podarilo dostať aj do súkromných priestorov predsedu parlamentu, do tzv. zeleného salónika, kde sú okrem iného uložené dary pre predsedu parlamentu od predstaviteľov zahraničných štátov. Mali sme možnosť vidieť dar od predsedu vlády Seychellskej republiky, či dar od premiéra štátu Čierna Hora a mnoho iného. Spoločne sme si pri buste prvého predsedu Národnej rady Jozefa Miloslava Hurbana zopakovali všetky symboly štátu a povedali sme si niečo o významných osobnostiach, akými boli Hurban, Štúr či Štefánik.

Po opustení priestorov Národnej rady sme sa spoločne s pánom Mgr. Adamišinom presunuli do bratislavského hradu. Pri vchode do budovy sme mali možnosť stretnúť spisovateľov Ľubomíra Feldeka a Tomáša Janovica. Ako prvú nám pán Adamišin ukázal kaplnku, ktorá je najnovšou zreštavrovanou miestnosťou bratislavského hradu. Ďalej sme sa presunuli do priestorov, do ktorých verejnosť obyčajne nevstupuje. Dostali sme sa do reprezentačných miestností, ktoré nás privítali svojou honosnosťou a noblesou. Túto krásu umocňovali nádherné zlaté dekorácie v novo barokovom slohu. Každú miestnosť zdobili maľby členov rodu Habsburgovcov, najmä Márie Terézie, jej manžela Františka I. Lotrinského a ich detí. Poslednou miestnosťou, ktorú sme na hrade navštívili, bola tzv. porcelánová miestnosť, ktorá bola plná krásneho modrého porcelánu a tiež nádherného nábytku, ako inak v modrej farbe.

Naši žiaci vedeli odpovedať na množstvo položených otázok, ktoré dostali v Národnej rade a predviedli sa ako slušní a dobrí žiaci. S množstvom nových informácií, fotografií a po návšteve nákupného centra AVION sme sa šťastne vrátili domov.


Mgr. Monika Jokalová