Výstava Terakotovej armády v Lučenci

29.11.2019 20:27
Kultúra a umenie

Autor : Diana Murínová, ZŠ Dobšinského, Rimavská Sobota

Späť na časopis

Dňa 29.11.2019 sa žiaci 2. stupňa Základnej školy Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote zúčastnili dejepisnej exkurzie v Lučenci. Navštívili synagógu, v ktorej sa tento rok nachádza výstava Terakotovej armády.

Terakotová armáda bola objavená v roku 1974 roľníkmi pri kopaní studne neďaleko mesta Xian. Tvorí ju 8 000 hlinených sôch v nadživotnej veľkosti. Okrem vojakov sú jej súčasťou aj sochy úradníkov, akrobatov a dvorných zabávačov. Armáda bola vybudovaná pre prvého čínskeho cisára a mala ho chrániť v posmrtnom živote. Na jej výstavbe sa podieľalo viac ako 700 000 remeselníkov zo všetkých kútov Číny. Terakotová armáda patrí k desiatim najvýznamnejším archeologickým nálezom 20. storočia. Je to ôsmy div sveta.

Žiaci mali možnosť prezrieť si 55 presných kópií sôch generálov, dôstojníkov, vozatajov, lukostrelcov, pešiakov ako aj 2 koní v nadživotnej veľkosti, ktoré boli dovezené priamo z oblasti Si-anu v Číne. Ide o certifikované kópie vojakov, každá socha váži 150-180 kg a kone dokonca viac ako 600 kg. V dokumentárnom filme, ktorý videli, im bol zase priblížený spôsob výroby a účel, za ktorým bola armáda vytvorená. Spestrením výstavy boli aj tvorivé dielne, kde si žiaci vymaľovali a zhotovili rôzne čínske masky, drakov či vejáre.                                                  



Fotogaléria k článku