Fast Fashion

23.11.2021 20:52
Móda a Štýl

Autor : Sandra Hasmanová, SPŠ stavebná a geodetická, Lermontovova, Košice

Späť na články autora

Čo je to „rýchla móda“?

Termín 'Fast Fashion' zaviedol New York Times po tom, čo sa značka Zara pochválila, že dokáže navrhnúť nápad a potom ho nechať vytvoriť, vyrobiť a o 15 dní neskôr predávať vo svojich obchodoch. Rýchla móda zanecháva pri svojej výrobe aj likvidácii obrovskú environmentálnu stopu, a to natoľko, že Fast Fashion prispieva k desatine svetových emisií uhlíka.

Ako to?  Na výrobu svojich odevov využívajú značky Fast Fashion šialené množstvo elektriny, vody a tiež používajú toxické farbivá na tkaniny a iné agresívne chemikálie, z ktorých všetky kontaminujú sladkú vodu. No a keď sa oblečenie po výpredaji nepredá, väčšina značiek Fast Fashion potom oblečenie rozstrihá (aby ho ľudia nemohli nájsť a nosiť) a vyhodí ho na skládky.     

Situácia moderného sveta smeruje do stratena. Rýchla výroba neustále pribúdajúcich nových trendov rovná sa tony odpadu šatstva po celom svete. Čo je dnes trend či in, zajtra je minulosťou. Až keď sa neskôr zameriame na detail,  pochopíme, že všetko in sa v časových intervaloch iba opakuje a kopíruje alebo jemne inovuje. Čiže móda našich rodičov či prarodičov sa točí v jednom kolotoči s páskou na očiach, kde sa zámerne ukrývajú nemiznúce hory šatstva.

Až si človek všíma, ako sa začína upozorňovať na tento moderný ošiaľ a vznikajú predaje z takzvanej druhej ruky (second hand), kde človek môže nakúpiť kvalitné oblečenie za prijateľnú cenu, a predsa mu vydrží ešte nejaký ten čas. Teda vzniká menší odpad a menší zlý dopad na ekológiu Je naozaj všetko módne tak kvalitné a všetko kvalitné módne? Nestačí naozaj nákup v sekáči či vymeniť si veci s kamoškou alebo susedkou? Vyperieš, vyžehlíš a si nová bohyňa módy?   

Rýchla móda nie je potrebná. Áno, milujem sa cítiť módne a kupovať si nové oblečenie rovnako ako iní. Existujú však aj iné spôsoby, ako nakupovať oblečenie udržateľným spôsobom. Vedeli ste, že v obehu je dostatok oblečenia na to, aby oblieklo celú populáciu na najbližších 30 rokov?! Existuje teda dostatok krásnych odevov, ktoré môžete vytvoriť bez toho, aby ste sa museli obracať na obchody s rýchlou módou.