" Fahion fades, only style remains the same" - Coco Chanel

12.01.2022 21:24
Móda a Štýl

Autor : Sandra Hasmanová, SPŠ stavebná a geodetická, Lermontovova, Košice

Späť na články autora

Coco Chanel

Módna návrhárka Coco Chanel je svetoznáma svojimi stálymi návrhmi, značkovými oblekmi a malými čiernymi šatami. V dvadsiatych rokoch minulého storočia priviedla na trh svoj prvý parfum a neskôr predstavila malé čierne šaty s dôrazom na výrobu oblečenia, ktoré je pre ženy pohodlnejšie. Sama sa stala veľmi uctievanou ikonou, ktorá je známa svojimi jednoduchými, no dobre premyslenými outfitmi v kombinácii s doplnkami, ako sú napríklad perly.

Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel mala začiatok života akýkoľvek, len nie očarujúci. Narodila sa 19. augusta 1883 a  po tom čo jej matka zomrela ju otec dal do sirotinca, kde ju vychovávali mníšky. Práve tieto ženy naučili Coco šiť, čo bolo remeslo, ktoré jej pomohlo vytvoriť celoživotné dielo. Predtým ako Chanel obohatila svet svet svojimi návrhmi, mala za sebou veľmi krátku kariéru speváčky vo večerných kluboch, kde teda aj dostala svoju prezývku „Coco“. Niektorí hovoria, že prezývka pochádza z jednej z piesní, ktorú kedysi vystupovala, a sama Chanel povedala, že to bola "skrátená verzia slova cocotte, francúzskeho slova pre udržiavanú ženu"

Vo svojich 20 rokoch života sa zaplietla s mužom Etiennom Baisanom, ktorý jej ponúkol pomoc pri zakladaní klobúkového podnikania v Paríži. Neskôr však odišla k jednému z jeho priateľov a obaja títo muži zohrali dôležitú úlohu, keď išlo o prvé kroky Chanel v móde.

Chanel otvorila svoj prvý obchod v Paríži na Rue Cambon v roku 1910, kde pôvodne predávala klobúky. Keď Chanel začala vyrábať oblečenie, začala pridávať ďalšie obchody v Deauville a Biarritz. V 20. rokoch 20. storočia posunula svoje prosperujúce podnikanie do nových výšin a rozhodla sa, že je čas uviesť na trh vlastný rad parfumov. Chanel No.5 bol prvým parfumom s menom dizajnéra. Chanel vysvetlila, že parfum "je neviditeľný, nezabudnuteľný, konečný doplnok módy..., ktorý ohlasuje váš príchod a predlžuje váš odchod".

Rok 1925 bol rokom, kedy Chanel predstavila svoj dnes už legendárny oblek Chanel s prvkami ako sako bez goliera a dobre padnúca sukňa. Revolučný dizajn Chanel, ktorý si vypožičal prvky z pánskeho oblečenia, zdôraznil pohodlie nad obmedzeniami vtedy populárnych módnych trendov. Chaneline malé čierne šaty boli ďalším prelomovým dizajnom v 20. rokoch 20. storočia. S farbou, ktorá bola vždy spojená so smútkom, Chanel ukázala, aká luxusná môže byť čierna na večerné nosenie.

Coco Chanel zomrela 10. januára 1971 vo svojom byte v hoteli Ritz. Stovky ľudí sa zhromaždili v kostole Madeleine, aby sa rozlúčili s legendárnou módnou návrhárkou. Aby vzdali hold Chanel, mnohí smútiaci prišli v obleku Chanel. Dizajnér Karl Lagerfeld prevzal spoločnosť, aby pokračoval v odkaze Chanel.

Zaujimavosť : Pred Chanel, ženy nohavice nenosili, spoločnosť tým veľmi opovrhovala a dámske oblečenie nemalo vrecká, boli len štýlové, no väčšinou zašite. Práve ona ako prvá pridala vrecká na dámske oblečenie, ktoré boli skutočné, za čo jej ako žena veľmi ďakujem.

Fotogaléria k článku