Výročné vystúpenie folklórnej skupiny Polonina

12.09.2021 17:45
Kultúra a umenie

Autor : Katarína Hrustičová, ZŠ s MŠ Ulič

Späť na články autora

Dňa 21.8.2021 sa v kultúrnom dome v Uliči uskutočnil večerný program folklórnej skupiny Polonina, pri príležitosti 10. výročia jej založenia. Súčasťou programu bol aj krst CD, ktoré nedávno vydali.

Zakladateľkou folklórnej skupiny Polonina je Dominika Novotná. Členkami sú dievčatá z Uličského Krivého a okolia, bývalé žiačky našej školy. Dnes sú z nich študentky stredných a vysokých škôl. V čase, keď prvýkrát stáli na javisku, boli dievčatá škôlkarky. Na obecných slávnostiach v Uličskom Krivom ich doprevádzala Dominika Novotná, v tom čase tiež ešte žiačka základnej školy. Dievčatá spievajú srdcom, tak ako to roky počúvali od starších žien z dediny, starých mám, prirodzene ako im hrdlo ráči.

Toto vystúpenie bolo ukážkou piesní, z nášho regiónu. Boli to radostné i melancholické, veselé i zádumčivé piesne, ktoré sa kedysi spievali pri prácach, zábavách či svadbách. Vypočuli sme si aj piesne, ktorými si ľudia pripomínali svoj stratený domov pod Starinskou priehradou. Pri nejednej melódii sa nám tisli slzy do očí, pri spomienke na naše babky, ktoré nám takéto piesne spievali. Celé vystúpenie hudobne doprevádzala Ľudová hudba Radoslava Kertisa. Komparzisti z folklórnej skupiny Stužica dopomohli vizuálnej stránke vystúpenia. Na záver programu pani Božena Pročková pokrstila CD, na tvorbe ktorého sa podieľalo veľa dobrých ľudí. Hudobné pásmo si prišlo pozrieť množstvo divákov z našej i okolitých obcí, ale aj niekoľko turistov. Prezentované piesne a tance nás rozveselili, pobavili a všetci sme odchádzali s úsmevom na tvári a radosťou v srdci.

Najdôležitejšie však je, že folklórna skupina Polonina svojimi aktivitami zachováva kultúrne dedičstvo našej doliny a dáva možnosť ďalším generáciám spoznať identitu rusínskeho národa prostredníctvom piesne. Ďakujeme za krásny umelecký zážitok a dievčatám prajeme ešte veľa tvorivej nálady, aby čo najdlhšie rozdávali ľuďom radosť piesňami našich predkov.

Fotogaléria k článku