Stormbreaker: Kniha, od ktorej sa neodtrhnete

21.02.2022 19:44
Kultúra a umenie

Autor : Michal Čilek, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na články autora

Knihu „Stormbreaker“ som dostal ako darček k narodeninám. Najskôr mi napadlo, že má moja mama prehnané predstavy o mojich jazykových schopnostiach alebo že si knihu kúpila pre seba. Našťastie bol anglický len názov.


Knihu napísal britský spisovateľ Anthony Hororwitz, ktorý je autorom mnohých dobrodružných kníh a trilerov pre mládež aj dospelých a stojí aj za dramatizáciou slávnych diel iných autorov, ako napríklad Poirot od Agathy Christie alebo nových príbehov o Sherlockovi Holmesovi alebo Jamesovi Bondovi. Už to je zárukou, že kniha bude „prudko čitateľná“.


V prvej kapitole sa čitateľ zoznámi s Alexom, 14-ročným chalanom bez rodičov, ktorý chodí do hroznej školy a vychováva ho strýko s nudným zamestnaním v banke. Jedného dňa sa stane tragédia a Alex zostane po strýkovej autonehode úplne sám. Alebo bolo všetko inak? Alex zistí, že jeho strýko Ian bol v skutočnosti agentom tajnej služby MI6, ktorý zomrel v akcii pri operácii Stormbreaker. MI6 potrebuje kvôli utajeniu pomoc tínedžera, a tak sa Alex tiež stáva agentom a vydáva sa na svoju prvú misiu Agenta 000, ako ho posmešne nazvali vo výcvikovom stredisku.


Kniha je plná naháňačiek, „špiónskych vychytávok“ a hlavne napätia. Podarí sa Alexovi zachrániť svet pred Stormbreakerom? Kto alebo čo Stormbreaker vlastne je? To všetko zistíte, keď sami siahnete po tejto skvelej knihe.


Kniha bola aj sfilmovaná, čo poteší aj dievčatá, ktoré majú radi herca Alexa Pettyfera. Ja sa na film ešte len chystám, pretože najskôr som si chcel prečítať knihu. Už teraz mám na stole ďalšiu Horowitzovu knihu. Ale o tej vám napíšem niekedy nabudúce.                       


Zdroj obrázkov:

archív autora

https://anthonyhorowitz.com/gallery/photos/various-images

https://anthonyhorowitz.com/film/movie/stormbreaker-movie