Obyvatelia našich lesov

18.03.2020 22:54
Kultúra a umenie

Autor : Patrik Mogyorosi, ZŠ Gemerská, Plešivec

Späť na články autora

Prinášame vám seriál o zvieratách, ktoré žijú v našom regióne. Tejto téme sa venujú žiaci na krúžku s pani učiteľkou Chanasovou. Postupne vám predstavíme obyvateľov našich lesov. Dnes si predstavíme prvého z nich.

Sojka obyčajná (škriekavá)


1. Je strážkyňou lesa?
Sojka obyčajná, nazývaná aj škriekavá, je v našich zemepisných šírkach hojným obyvateľom. Našli by sme ju v lesoch všetkých druhov aj v mestských parkoch. Hoci patrí medzi spevavce, nedá sa povedať, že by jej spev lahodil v uchu. Skôr než ju stihneme zahliadnuť, vie už o nás celý les vďaka jej silnému škriekaniu, ktorým dáva ostatným obyvateľom lesa na známosť, že majú byť v strehu pred ľudskou návštevou. Niektoré sojky u nás ostávajú po celý rok, iné podnikajú rôzne dlhé okružné prelety.

2. Má chochol?


Hoci sojky radíme ku krkavcom, na čierneho havrana či vranu sa vôbec nepodobá. Svojím sfarbením by pokojne mohla konkurovať aj niektorým exotickým vtákom. Na čiernych krídlach má pestré modročierne krovky a takmer celé telo okrem čierneho chvosta ma sfarbené do oranžovo hnedých tieňov. Predĺžené perie na hlave dokáže pri vyrušení našuchoriť do objemného chochola. Samec a samica sa od seba príliš nelíšia.

3. Na čom si pochutí?
Borovicové semená, žalude, bukvice aj ovocie - na tom všetkom si sojka veľmi rada pochutí. Okrem rastlinnej potravy ma v jej jedálnom lístku svoje miesto aj hmyz. Požiera rôzne druhy chrobákov, slimáky aj pavúky, sem –tam uchmatne aj jaštericu či menšiu myš. Niekedy zvykne plieniť aj hniezda iných vtákov a kŕmiť sa vajcami aj čerstvo vyhladnutými mláďatami. Inokedy sojka zaletí aj na polia v blízkosti lesa, kde sa zdržiava, aby si nazbierala zrno a vyhrabala zo zeme malé zemiaky. V dutinách stromov, v skalných puklinách či priamo pod zemou si neraz robí väčšie zásoby na zimu.

4. Kedy stlmia krik?
Koncom apríla začína každý pár s výstavbou hniezda. Stačia na to vetvičky a jemne rastlinný materiál, ktorý poslúži ako mäkká výstelka. Do tohto nového príbytku, ktorý je väčšinou umiestnení vysoko na konároch stromoch či kríkoch, potom samička nakladie päť až osem vajec, na ktorých striedavo sedia obaja rodičia vyše dvoch týždňov. Vyliahnuté vtáčatá sú zvyčajne tichučké, aj z hlučných uškriekaných rodičov sa v období hniezdenia stanú netypické tiché vtáky. Netrvá ani mesiac, keď nové potomstvo opustí rodičovské hniezdo.

5. Zaujímavosti

V minulosti bola sojka považovaná za škodcu a poľovníci ju bežne lovili. Dnes síce nie je ohrozeným druhom, no jej lov je zakázaný. Navyše je veľmi užitočná. Pomáha totiž pri obnove dubových lesov. Ako? Tým, že žalude pred zimou zahrabáva do zeme či skrýva pod mach a na jar sa jej všetky skrýše nepodarí znovu nájsť, nevedomky prispieva k prirodzenej obnove dubových porastov. Jedna sojka takto pred zimou môže ukryť aj tritisíc žaluďov.