Z pera Jožka Slugeňa

12.04.2022 19:37
Kultúra a umenie

Autor : Alžbeta Bukovčanová, ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Dobrá Niva

Späť na články autora

    Káva

     Raz ráno sa Peťko zobudil veľmi skoro. Zobudil ho traktor, ktorý išiel hore ulicou. Peťko vstal z postele a išiel za mamou.     

„Mami, koľko je hodín?“ spýtal sa Peťko svojej mamy. „Dobré ráno, Peťko, je päť hodín a tridsať minút. Choď sa prezliecť,dnes k nám príde návšteva, “ povedala Peťkova mama.

    „Návšteva?“ spýtal sa neveriacky Peťko. „Áno. Prídu k nám teta Dorka a ujo Janko, “ povedala mama. „Juchúúú!“ potešil sa Peťko a hneď išiel do svojej izby. Keď sa prezliekol, išiel sa naraňajkovať. Na raňajky mal jogurt a ovsené vločky.

    Potom išiel von nakŕmiť lesné mravce, ktoré mali mravenisko oproti Peťkovmu domu. Dal im hrušku prerezanú na dve polovice. Prešiel po ulici a vrátil sa domov prichystať pre uja Janka a tetu Dorku darček. Nakreslil im obrázok psíka Rexa, ktorého chovajú jeho starí rodičia. Bolo desať hodín, keď pred Peťkovým domom zabrzdilo malé čierne auto s malými kolesami.

     „Mami, už prišli!“ potešil sa Peťko, keď zbadal auto uja Janka a tety Dorky. Hneď vybehol von na dvor, aby ich privítal. „Dobrý deň!“ pozdravil slušne Peťko svoju tetu a uja. „Ahoj!“ pozdravila Peťka teta Dorka. „Niečo sme ti priniesli.“ „Čo?“ spýtal sa Peťko. „Nový bicykel.“ povedala teta Dorka. „Jéj!“ povedal Peťko. „Ďakujem.“ O chvíľu vyšla von Peťkova mama. Pozvala tetu a uja do domu. Posadili sa do kresiel v obývačke. Mama im išla pripraviť kávu. „Aj ja chcem kávu,“ prosíkal Peťko. „Dobre, Peťko,“ povedala mama a vybrala z chladničky mlieko. Naliala ho do detskej kávy. Kávu preniesla na stôl do obývačky. Keď Peťko ochutnal kávu zarazil sa:„Fuj, čo je v tej káve?“ Mama povedala: „Detská káva, voda , cukor a …. Veď ja som ti dala do kávy acidofilné mlieko....“


Jozef Slugeň, 4. ročník ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Školská 3, Dobrá Niva

Fotogaléria k článku