SŠ , Slančíkovej, Nitra

Adresa : Slančíkovej 2, 94901 Nitra
Študijný odbor 2938 M výživa a analýza potravín Študijný odbor 2950 M poradenstvo vo výžive Študijný odbor 2938 M výživa a analýza potravín  Štvorročné štúdium končiace maturitnou skúškou, ktoré pripravuje žiaka na činnosť stredného technicko-hospodárskeho pracovníka v oblasti potravinárstva, v oblasti hodnotenia hygieny, kontroly a dozoru výroby a predaja potravín.  Pripravuje žiaka v oblasti poradenstva a služieb spojených s výživou a ochranou zdravia a kvality života v gastronómii a na tvorbu výživových programov s možnosťou pokračovať v štúdiu na vysokých školách. Žiak sa pripravuje na zvládnutie základných úkonov v prevádzkových a laboratórnych podmienkach, je schopný vykonávať činnosti, ktoré tvoria základ ich odbornosti, ovláda a dodržiava zásady správnej výrobnej praxe, HACCP, hygieny a bezpečnosti práce.  Absolvent je kvalifikovaným odborníkom schopným samostatne získavať, spracovávať a aplikovať informácie v oblasti potravinárstva, hodnotenia, kontroly, hygieny a dozoru výroby, distribúcie a predaja potravín, v oblasti poradenstva a služieb spojených s výživou a ochranou zdravia, v gastronómii a spoločnom stravovaní. Je schopný vykonávať činnosti spojené s potravinárskymi, biologickými, biochemicko-medicínskymi dejmi, ktoré súvisia s výživou, vie hodnotiť a kontrolovať potraviny. Je schopný orientovať sa v problematike základných potravinárskych technológií, v oblasti potravinárskej legislatívy, zdravia a hygieny. Študijný odbor 2950 M poradenstvo vo výžive  Štvorročné štúdium končiace maturitnou skúškou, ktoré pripravuje žiaka na činnosť poradenstva vo výžive pri zostavovaní výživových a pohybových programov, pri tvorbe a zostavovaní zdravých a dietetických jedál.  Absolvent študijného odboru je schopný vykonávať činnosti spojené s potravinárskymi, biologickými, biochemicko-medicínskymi dejmi, ktoré súvisia s výživou, vie hodnotiť a kontrolovať potraviny, tvoriť výživové a pohybové programy, vykonávať poradenstvo v oblasti výživy a pohybových aktivít. Je schopný orientovať sa v problematike základných potravinárskych technológií, v problematike výživy a dietetiky, v analýze a hodnotení potravín, v oblasti potravinárskej legislatívy, zdravia a hygieny.  Odbor umožňuje žiakovi v špičkovo vybavených laboratóriách oboznámiť sa so zložením základných potravín, stanoviť ich kvalitu, zistiť mieru ich znehodnotenia, porovnať ich nutričnú hodnotu a následne aplikovať takto získané teoretické vedomosti pri tvorbe jedálnych lístkov s dôrazom na energetickú hodnotu jedla v závislosti od vekového resp. fyzického profilu záujmovej skupiny.


Škola ešte nemá publikované články.

Hore