Profil školy

Profil školy

OA Humenné, Komenského 1, 06641 Humenné

Späť na školu

Absolvent študijného odboru je pripravený na vstup do praxe, dosiahnuté vzdelanie mu vytvára podmienky pre získanie oprávnenia v podnikateľskej činnosti a zároveň má predpoklady pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

Absolvent má všeobecné a odborné vzdelanie potrebné na vykonávanie ekonomických činností spojených so získavaním a spracúvaním informácií pre výkon obchodno-podnikateľských funkcií.

Študenti sú počas štyroch rokov vedení ekonomicky myslieť, sú pripravovaní na okamžitý nástup do firiem, podnikov, úradov na miesta účtovníkov, daňovníkov, ekonómov.

Už v prvom ročníku sa študenti stretávajú s predmetmi ako administrácia a korešpondencia, podniková ekonomika, či hospodárske výpočty a štatistika. V ďalších ročníkoch pribúdajú odborné predmety ako účtovníctvo, daňová sústava, bankovníctvo, makroekonómia či právna náuka.


Absolvent štvorročného študijného odboru 6317 M 00 obchodná akadémia po ukončení štúdia úspešne vykonanou maturitnou skúškou získava prvú kvalifikáciu na úrovni úplného stredného odborného vzdelania.

Absolvent má všeobecné a odborné vzdelanie potrebné na vykonávanie ekonomických činností spojených so získavaním a spracúvaním informácií pre výkon obchodno- podnikateľských funkcií vo výrobných podnikoch, v tuzemskom a medzinárodnom obchode, v peňažníctve, cestovnom ruchu a v ďalších službách v štátnej a verejnej správe.

Získané informácie vie posúdiť, hodnotiť a využiť v ekonomickom riadení príslušného pracoviska. Po zapracovaní je absolvent pripravený na samostatný výkon činností odborného ekonomického pracovníka, na uskutočňovanie rôznych činností súvisiacich s podnikateľskou praxou v rôznych formách podnikateľských subjektov (súkromných i štátnych), v rozpočtových a príspevkových organizáciách a vo vnútropodnikových útvaroch.

Typickými činnosťami, ktoré vykonáva absolvent obchodnej akadémie, sú marketingové činnosti v tuzemsku a v zahraničí, činnosti zabezpečujúce finančné hospodárenie podniku, jeho účtovníctvo, štatistiku, cenovú tvorbu, daňovú agendu, činnosti spojené so získavaním a spracúvaním informácií, kvalifikované sekretárske a korešpondenčné práce (aj v styku so zahraničím).

Absolvent študijného odboru je pripravený na vstup do praxe, dosiahnuté vzdelanie mu vytvára podmienky pre získanie oprávnenia v podnikateľskej činnosti a zároveň má predpoklady pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Absolventi získajú schopnosť komunikovať v dvoch z uvedených cudzích jazykoch – anglickom, nemeckom, španielskom a ruskom riešiť problémové úlohy a pracovať v skupine. Aktívne sa zapájať do spoločnosti a svoje vedomosti a zručnosti priebežne aktualizovať.

Budú schopní prijímať zodpovednosť za vlastnú prácu a za prácu ostatných. Po absolvovaní vzdelávacieho programu získajú zručnosti pri práci s osobným počítačom a internetom. Naučia sa efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci. Po ukončení štúdia získava absolvent vysvedčenie o maturitnej skúške. Môže pokračovať v pomaturitnom štúdiu, v študijných programoch prvého alebo druhého stupňa vysokoškolského štúdia alebo v ďalších vzdelávacích programoch zameraných na rozšírenie kvalifikácie, jej zmenu alebo zvýšenie.