Gymnázium Janka Kráľa Zlaté Moravce

Profil školy

Gymnázium J. Kráľa, SNP, Zlaté Moravce, SNP 3, 953 42 Zlaté Moravce

Späť na školu

Gymnázium Janka Kráľa Zlaté Moravce

Gymnázium Janka Kráľa ponúka štúdium štyroch cudzích jazykov: prvý cudzí jazyk anglický – povinná maturita na úrovni B2, druhý cudzí jazyk: francúzsky, nemecký a ruský maturita na úrovni B1 alebo B2 podľa výberu žiaka. Okrem výuky povinných predmetov majú žiaci možnosť voliť si aj predmety potrebné pre svoje profesionálne smerovanie, a to v treťom ročníku v časovej dotácii 4 hodiny týždenne a vo štvrtom ročníku 12 hodín týždenne. Škola každoročne otvára semináre z matematiky, informatiky, chémie, biológie, fyziky, dejepisu, geografie, občianskej náuky a konverzácie z cudzích jazykov.

Naši študenti pravidelne dosahujú úspechy vo vedomostných súťažiach, olympiádach, športových súťažiach v okresných, krajských, národných kolách a reprezentujú Slovensko aj na medzinárodných súťažiach. Škola je pravidelne spoluorganizátorom okresných, krajských kôl vedomostných olympiád a športových súťaží.

O kvalite práce pedagogického zboru svedčí vysoké percento prijatia našich absolventov na vysoké školy. Naši študenti úspešne študujú na Karlovej univerzite v Prahe, na Masarykovej univerzite v Brne, aj na ďalších zahraničných vysokých školách. Kvalitné profesionálne uplatnenie majú naši absolventi aj po skončení štúdia na Univerzite Komenského v Bratislave, na STU aj Ekonomickej univerzite v Bratislave, UKF Nitra a SPU Nitra na ďalších vysokých školách.

Od roku 1956 rozvíjame partnerské kontakty s Gymnáziom V. Nováka v Jindřichovom Hradci. V rámci spolupráce sa uskutočnilo množstvo výmenných návštev študentov i pedagógov oboch škôl.

Súčasťou školského života je aj záujmová činnosť žiakov. V popoludňajších hodinách majú študenti možnosť vybrať si voľnočasové aktivity v rozličných krúžkoch. Pravidelne organizujeme pre žiakov výchovno-vzdelávacie exkurzie, návštevy divadelných predstavení, výchovné koncerty.

Žiaci a pedagógovia gymnázia už niekoľko rokov úspešne pracujú na rôznych projektoch s cieľom formovať kľúčové kompetencie žiakov, pripraviť ich aj inovatívnymi stratégiami na profesijný aj osobný život v modernej spoločnosti. V posledných rokoch sme realizovali množstvo projektov z rôznych oblastí: Prevencia kriminality, Zelená škola, Škola priateľská k deťom (iniciatíva detského fondu UNICEF), Biodiverzita do škôl, Za zveľadenie zeleného areálu školy, ElektroOdpad-Dopad (spolupráca s Nadáciou Ekopolis), jazykové projekty v rámci medzinárodného programu eTwinning. V rokoch 2014/15 sme pracovali na projekte Premena tradičnej školy na modernú v rámci EŠF. Sme zapojení do národného projektu IT AKADÉMIA - vzdelávanie pre 21. storočie.

V aktuálnom školskom roku 2023/2024 naďalej pokračujeme v medzinárodnom programe Erasmus+, SadOVO a Roots & Shoots.

Každoročne organizujeme jazykovú súťaž pre žiakov základných škôl Brána jazykov otvorená pri príležitosti Európskeho dňa jazykov.

Gymnázium Janka Kráľa v Zlatých Moravciach sídli v historickej budove, postavenej v rokoch 1922-1924, ktorá patrí architektonicky medzi najkrajšie stavby v meste. V budove sa nachádza 18 klasických tried, dve počítačové učebne, odborné učebne pre cudzie jazyky, biológiu, chémiu, fyziku a 3 multimediálne učebne. Vo všetkých triedach gymnázia boli vymenené žiacke lavice, stoličky a školské tabule, v učebniach sú inštalované dataprojektory s príslušenstvom a moderným internetom.

Škola je situovaná v krásnom prostredí, súčasťou jej areálu je jedáleň. Žiaci aj obyvatelia mesta môžu využívať novú telocvičňu, ktorej riešenie a vybavenie zodpovedá požiadavkám modernej doby.

Naše gymnázium svojím priestorovým a technickým vybavením, ale predovšetkým kvalifikovanosťou a zainteresovanosťou pedagogických zamestnancov vytvára predpoklady pre kvalitné stredoškolské štúdium pre všetkých záujemcov v regióne.