Naša matička ZEM

11.05.2024 19:35
Spoločnosť

Autor : Reina Bertová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte kamaráti,

keďže si v apríli vždy pripomíname Deň Zeme, pripravila som si pre vás niekoľko tipov, ako môžeme zachrániť planétu Zem a chrániť ju pred odpadkami. Tak sa pusťme do zachraňovania planéty Zem!

Dosť často zabúdame, aká úžasná a zaujímavá je naša planéta, na ktorej žijeme. Neuvedomujeme si, čo všetko nám ešte stále dáva a ako nám uľahčuje život. Keď sa raz za niekoľko rokov objaví v správach, že „POZOR, našu planétu môže zasiahnuť meteorit“, tak všetci zbystríme pozornosť a chytáme paniku rozmýšľajúc, čo s nami bude, ak naozaj na ňu niečo spadne. Alebo, keď sa v správach objaví informácia o prírodnej katastrofe. Neriešime a keď sa to nedeje v našom okolí, tak spokojne spávame ďalej. Veď nás sa to netýka. Mnohí z nás si vôbec neuvedomujú, že planétu si postupne ničíme sami, ani nemusí na ňu spadnúť žiadne teleso či ju zasiahnuť prírodná katastrofa. Tento článok ti napovie, čo môžeš zlepšiť a ako môžeš TY pridať svoju ruku k dielu – k jej záchrane. 

Šetri elektrickou energiou!

Tento fakt sa zdá byť celkom jednoduchý, ale aj tak máme problém ho dodržiavať. Hmm...ani ja nie som dobrým príkladom.

„Zhasínaj svetlo“ nám vštepujú rodičia do hlavy už odmalička. Isto si spomínaš aj ty na časté:

• „Nezabudni zhasnúť.“

• „Komu si nechala svietiť v kúpeľni!?“

• „Nesvieti sa niekde?“

• „Posledný nech zhasne!“ 

Niekto to berie ako buzerovanie či zbytočné okrikovanie. No práve ten by si mal uvedomiť, že keby to robil sám od seba, tak ho nikto upozorňovať nemusí!

Trieď odpad!

Aj tebe sa stáva, že dokým vyhodíš niečo do kontajnera, rozmýšľaš: „Kde toto a kde tamto vlastne patrí?“ Mám pre vás super EKO pomôcku, nech vám poslúži pri triedení odpadu. Vytlač si ju a daj na viditeľné miesto, pomôže ti a už viac neodhodíš niečo niekam, kam to vôbec nepatrí. Bude to zábava nielen pre teba, ale pre celú tvoju rodinu.


Používaj papier z oboch strán!

Vedel/a si, že ...? Ak by celý svet spotreboval toľko papiera v priemere na obyvateľa ako Nemecko za posledný rok, tak by len Číne nestačila celá dnešná svetová produkcia papiera. To je sila, však? Skús preto vždy predtým ako zahodíš papier do koša popremýšľať, či je využitý na 100 %. Vedel si, že 1 tona zberového papiera zachráni 17 stromov? Preto ak už nemáš čo s papierom urobiť a chystáš sa ho vyhodiť, tak ho odnes do zberného kontajnera modrej farby. Samozrejme, nie po jednom papieri. Doma si urči na to kôš a separuj najskôr doma.

Šetri vodou!

Nie je to myslené, že by sme teraz mali piť menej vody alebo nepiť vôbec. To určite nie. Skôr by sme si mali uvedomiť, koľko hektolitrov vody denne pretečie zbytočne z kohútikov v kuchyni, v kúpeľni, na záhrade či v hoteli, v školách, na športoviskách, atď. Vedeli by sme veľa vody ušetriť, keby sme si osvojili a dodržiavali niektoré základné pravidlá:

1. Keď si umývaš zuby, medzi vyplachovaním vodu vypni.

2. Keď sa sprchuješ, predtým ako sa začneš umývať mydlom, tiež vodu vypni.

3. Daj prednosť sprchovaniu pred kúpeľom. Ušetríš tak viac ako polovicu vody.

4. Keď si umývaš vlasy, vypni vodu. Ušetríš až 150 l vody mesačne.

5. Keď umývaš riad, nenechaj vodu vkuse tiecť.

6. Keď v domácnosti tečie kohútik, nech ho rodičia dajú čím skôr opraviť, pretože kvapkajúcim kohútikom môže denne „odkvapkať“ cca 25 litrov vody.

7. Vodou, ktorou umyješ ovocie a zeleninu, použi na poliatie mamkiných izbových kvetov.

Vedela si, že našu modrú planétu tvorí 72 % vody, ale z toho 97 % je slaná voda, čiže nie je pitná? Z týchto 3 % vody, čo ostáva, tvoria ešte 2 % sneh a ľadovce. Čiže nám ostáva 1 % pitnej vody. Hmm, nenaháňa ti toto % trošku strach? Priznám sa, že mne áno.

Nos na nákupy vlastnú tašku!

Rozmýšľal/a si niekedy nad tým, koľkokrát týždenne ideš do obchodu? Iba na obyčajný nákup. Ak počítam, že v priemere by sme chodievali na nákup 2x do týždňa a použili iba jednu nákupnú tašku, tak jeden človek minie za jeden rok 106 igelitových tašiek. Kde sú ešte občasné nákupy oblečenia. Sviatky. Darčeky. Vianoce. A všetky tie príležitosti, kedy si domov nesieme opäť ďalšiu tašku. Dokonca sme ochotní si za ňu zaplatiť. Každý každučký raz, keď nemáme žiadnu tašku poruke. A to sa bavíme zatiaľ len o igelitových taškách. Skúsme sa preto zamyslieť. Nedá sa to inak? Ale dá...nosiť napríklad vlastnú tašku z bavlny.

Daruj to, čo nepotrebuješ!

Čo robíš s vecami, ktoré už nechceš? Vyhodíš ich len tak do kontajnera? Alebo ti je ľúto ich vyhodiť a máš ich doma až dovtedy, pokiaľ tvoja skriňa nepraská od preplnenia? Ak nevieš čo s nimi, daruj ich niekomu. Niekomu, kto ich potrebuje. Rodine, do detského domova, do domova dôchodcov, ľuďom v slabších sociálnych rodinách. Existujú už aj rôzne zberné kontajnery, kam môžeš veci odovzdať. Dnes už máš veľa možností. Rodičia ti s tým určite pomôžu...

Tak a sme na konci môjho „náučného“ článku. Dúfam, že sa všetci posnažíme, aby naša Zem už nebola takto znečistená a aby sme si ju chránili a udržiavali v čistote. Zatiaľ sa majte a uvidíme sa pri ďalšom mojom článku.

Zdroj: https://fitshaker.sk/10-sposobov-ako-pomozes-zachranit-planetu-zem