Moderná škola s tradíciou

14.02.2024 15:50

Autor : Patrícia Burtinová, SOŠ Handlová

Späť na úvod

Stredná odborná škola, Lipová 8, Handlová je škola poskytujúca stredné odborné vzdelávanie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Hlavným poslaním školy je poskytovať kvalitné vzdelávanie a výchovu žiakov najmä pre trh práce, ale aj na štúdium na vysokých školách. Žiaci môžu získať stredné odborné vzdelanie bez maturity s výučným listom, úplné stredné odborné vzdelanie a postsekundárne vzdelanie.

Študijné odbory poskytujúce úplné stredné odborné vzdelanie v dennej forme štúdia:

1. informačné a sieťové technológie,

2. správca inteligentných a digitálnych systémov – odbor v experimentálnom overovaní s podporou duálneho vzdelávania so spoločnosťou VIPO, a s. Partizánske,

3. mechanik – mechatronik - odbor v systéme duálneho vzdelávania so spoločnosťami Brose Prievidza, spol. s r.o. a GeWiS Slovakia, s.r.o.,

4. mechanik počítačových sietí,

5. elektrotechnika,

6. grafik digitálnych médií,

7. obchodná akadémia – bilingválne štúdium – 5 ročný odbor s vyučovacím jazykom anglickým, maturitná skúška z jazyka na úrovni C1.

Učebné odbory poskytujúce stredné odborné vzdelávanie vzdelanie v dennej forme 3 ročného štúdia:

8. elektromechanik – silnoprúdové zariadenia silnoprúdová technika

9. mechanik opravár – stroje a zariadenia - nedostatkový odbor v duálnom vzdelávaní so spoločnosťou SCHEUCH s.r.o.

Škola ponúka aj možnosť 2-ročného pomaturitného kvalifikačného štúdia v odbore Sociálno-právna činnosť – denné štúdium a možnosť 2-ročného nadstavbového štúdia v odboroch Podnikanie v remeslách a službách a Strojárstvo – externá forma.

Dôraz kladieme na neustále skvalitňovanie vzdelávacieho procesu, na inovovanie školských vzdelávacích programov s dôrazom na tvorivé učenie, na projektové vyučovanie a využívanie informačno-komunikačných technológií. Výchovu žiakov zameriavame na zodpovednosť, samostatnosť a tolerantné správanie. K tomu nám veľmi napomáha inkluzívny tím, ktorý na škole pracuje už tretí rok. Tvorí ho školský špeciálny pedagóg, školský psychológ, výchovný a kariérny poradca. SOŠ Handlová je odbornou školou a preto jej hlavným poslaním je pripraviť žiakov pre trh práce. Pri zabezpečovaní výchovy a vzdelávania škola úzko spolupracuje so zamestnávateľmi. Škole sa darí umiestňovať žiakov na praktickú odbornú prípravu v podnikoch aj napriek tomu, že podnikateľská sféra v prievidzskom okrese nie je taká početná a ekonomicky silná. Vyučovanie sa uskutočňuje v súlade so schválenými školskými vzdelávacími programami. Učebné osnovy sa aktualizujú v súvislosti s požiadavkami budúcich zamestnávateľov žiakov a aj v súvislosti s vývojom vedy, techniky, informačných technológií.

Škola vstúpila do systému duálneho vzdelávania v roku 2015. Tento systém vzdelávania zabezpečuje, že vzdelávanie a príprava žiaka na výkon povolania plne zodpovedajú požiadavkám zamestnávateľa. Vyznačuje sa úzkym prepojením všeobecného a odborného teoretického vzdelávania v strednej odbornej škole s praktickou prípravou u konkrétneho zamestnávateľa. Snahou SOŠ Handlová je výučbu neustále skvalitňovať, využívať nové, moderné a netradičné spôsoby, inšpirovať žiakov a vzdelávať názorne, zábavnou a motivačnou formou. Škola by mala mať takých pedagogických pracovníkov, ktorí nespĺňajú len pedagogickú a odbornú spôsobilosť podľa platnej legislatívy, ale disponujú kompetenciami orientovanými na žiaka, na edukačný rozvoj a na sebarozvoj. Sú ochotní sa neustále zdokonaľovať, vzdelávať a získavať nové zručnosti, vedomosti, inovovať poznatky a odovzdávať žiakom najnovšie informácie, prepájať teóriu s praxou a vedieť ich zaujať na vyučovacím procese. Rôznorodosť a rozmanitosť odborov si vyžaduje široký profesijný záber, neustálu spoluprácu jednotlivých úsekov vo vnútri školy, ale aj dobrú spoluprácu s orgánmi zriaďovateľa i miestnou samosprávou. Škola má dlhodobú tradíciu. Koncepčný zámer školy vychádza nielen z reálneho, ale aj súčasného stavu školy po stránke personálneho, finančného a materiálno-technického zabezpečenia.

škola nesie pomenovanie Centrum odborného vzdelávania pre elektrotechniku a IKT.