Vitajte na SZŠ Trnava!

01.02.2023 09:11

Autor : Veronika Hlavatá, Stredná zdravotnícka škola, Daxnerova 6, Trnava

Späť na úvod

STREDNÁ ZDRAVOTNÍCKA ŠKOLA A JEJ HISTORICKÉ MEDZNÍKY

Na prelome rokov 1951/1952 zaznamenávame vznik Vyššej sociálnej školy (VSS) a Vyššej zdravotníckej školy (VZŠ) v budove gymnázia v Trnave. V nasledujúcom školskom roku došlo k premenovaniu školy na Zdravotnícku školu v Trnave, vyučovali sa na nej odbory zdravotná sestra a detská sestra (trojročné štúdium), od roku 1956 školu poznáme pod dnešným názvom Stredná zdravotnícka škola v Trnave (SZŠ), zároveň došlo k predĺženiu štúdia na štyri roky a ukončené bolo maturitnou skúškou. V roku 1974 bola ukončená výstavba školského internátu SZŠ. V školskom roku 1974/1975 sa škola presťahovala do novopostavenej budovy na Ulici Marka Daxnera, kde sídli dodnes. V školskom roku 1975/1976 pribudol v pomaturitnom kvalifikačnom štúdiu k študijným odborom zdravotná sestra a detská sestra odbor ženská sestra. Začiatkom deväťdesiatych rokov sa škola stala samostatným správnym subjektom, riadená Ministerstvom zdravotnícka Slovenskej republiky (MZ SR). V školskom roku 1992/1993 sa otvorilo vyššie odborné štúdium (VOŠ) v štúdiu popri zamestnaní a postupne aj v dennej forme štúdia, koncom deväťdesiatych rokov sa otvorili ďalšie študijné odbory: farmaceutický laborant a nadstavbové pomaturitné štúdium v odbore diplomovaný fyzioterapeut v dennej forme, o rok neskôr škola ponúka ďalší študijný odbor: masér v štvorročnom dennom štúdiu a následne jednoročný učebný odbor sanitár v externej forme štúdia. Od 1. júla 2002 je zriaďovateľom školy Trnavský samosprávny kraj. V školskom roku 2014/2015 sa otvára nový študijný odbor zdravotnícky laborant v štvorročnom dennom štúdiu. Od školského roku 2016/2017 sa škola aktívne zapája do EU projektu Erazmus+, ktorý sa zameriava na podporu vzdelávania a odbornej prípravy. Od školského roku 2021/2022 SZŠ participuje na rozvojovom programe Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE).


PROFIL ŠKOLY

Stredná zdravotnícka škola v Trnave je na poli zdravotníckych škôl Slovenska etablovaná vyše sedemdesiat rokov.
Pre žiakov základných škôl ponúka štyri 4-ročné študijné odbory ukončené maturitnou skúškou: PRAKTICKÁ SESTRA, MASÉR, ZDRAVOTNÍCKY LABORANT, FARMACEUTICKÝ LABORANT.
Pre absolventov stredných škôl ponúka dennú formu štúdia v 3-ročnom študijnom odbore: DIPLOMOVANÁ VŠEOBECNÁ SESTRA, DIPLOMOVNÝ FYZIOTERAPEUT
a externú formu štúdia v 2-ročnom študijnom odbore: PRAKTICKÁ SESTRA a v 1-ročnom učebnom odbore SANITÁR.


VÝHODAMI ŠTÚDIA NA SZŠ
 • vysoká miera uplatnenia absolventov na trhu práce v SR aj v EÚ
 • nízka nezamestnanosť
 • dôraz na odbornej zložke vzdelávania
 • podpora odborných zručností (Euroweek)
 • účasť na odborných študijných stážach v Európe ˗ program Erasmus+ (Česká republika, Anglicko, Nemecko, Španielsko, Írsko, Litva)
 • projektová výučba e-Twinning
 • taktické cvičenia so záchrannými zložkami - hasičmi, policajným zborom, záchranármi
 • aktivity na podporu zdravia a ochranu prírody (lyžiarsky výcvikový kurz, rôzne finančné zbierky na podporu a ochranu zdravia, Mobilný odber krvi)
 • aktívna účasť žiakov na odborných súťažiach (SOČ, Súťaž prvej pomoci, Mladý záchranár Trnavskej župy), na odborných prednáškach a zahraničných exkurziách
 • ISIC preukaz
 • moderne zrekonštruované priestory školy (učebňa fyziky, biológie, multimediálna učebňa, odborné učebne pre fyzioterapeutov a masérov, pre ošetrovanie chorých, odborné učebne pre farmáciu, chemické laboratóriá, telocvičňa, posilňovňa)
 • školský internát a jedáleň, hádzanárske ihrisko a tenisové kurty v areáli školy
 • voľný prístup na internet v priestoroch školy a internátu (wifi)
 • klinická odborná prax v zdravotníckych zariadeniach (v nemocniciach, ambulanciách, sociálnych a kúpeľných zariadeniach a lekárňach)


Tak neváhaj! Vzdelaj sa, zapoj sa, zaži! Pridaj sa k nám!