V našej škole sa žiaci pripravujú na svoje budúce povolanie v dolu uvedených učebných odboroch. Všetky učebné odbory sú trojročné a absolventi môžu získať výučný list.

14.02.2024 12:56

Autor : Jozefína Hotovcová, Odborné učilište internátne, Námestie sv. Ladislava 179, Mojmírovce

Späť na úvod

Učebný odbor Polygrafická výroba - knihárne a kartonáž: obsah vzdelávania tvoria tri zložky. Prvá je všeobecno-vzdelávacia, druhá je zložka teoretických odborných predmetov a tretia zložka je praktická časť vyučovania, pozostávajúca z odborného výcviku. Všetky dôležité vedomosti získané na hodinách odborných predmetov o spracovaní jednoduchých a špeciálnych knihárskych a kartonážnych výrobkoch, knižných väzbách, zákazkovej ručnej väzby, technologických postupoch, použití vhodných materiálov, ich vlastnostiach a strojovom vybavení dielní si žiaci bezprostredne overia na hodinách odborného výcviku. Odborný výcvik je najdôležitejší vyučovací predmet. Žiaci sa učia zvládať výrobu mäkkej väzby, zručnosti získavajú pri leporelách a tvrdých väzbách. Ručná výroba kartonážnych výrobkov si vyžaduje jemnejšiu motoriku pri vymeriavaní a spájaní dielov venovacích dosiek, puzdier na knihy rôznych typov, škatúľ z kartónu a lepeniek. Po úspešnom ukončení tretieho ročníka je absolvent oprávnený vykonávať odborné a pomocné práce v knihárni a kartonážni.

Učebný odbor Poľnohospodárska výroba - záhradníctvo: kvetinár, zeleninár, sadovník: do tohto odboru sa hlásia väčšinou žiaci s kladným vzťahom k prírode. Dva dni v týždni je teoretické vyučovanie. Hlavné ťažisko je na odbornom výcviku, ktorý je 3x v týždni. Žiaci nadobúdajú manuálne zručnosti a získavajú pracovné návyky. V činnostiach ako sú viazanie a aranžovanie je veľmi dôležité estetické cítenie. Odborný výcvik sa zameriava aj na práce vonku - na prípravu pôdy, ošetrovanie záhonov a zatrávnených plôch. Práce vykonávajú na školskom pozemku v areáli školy, vo fóliovníku a v PD Mojmírovce. Pri svojej práci používajú ručné náradie a jednoduché mechanizačné prostriedky ako sú: rotavátor, kosačka, elektrické nožnice. Na jeseň a v zimných mesiacoch sa učia viazať kytice na rôzne príležitosti, vence, aranžovať svietniky a vypichované misky k Vianociam. Pred Veľkou nocou sa učia rôzne techniky zhotovovania kraslíc. Uplatnenie nachádzajú v zeleninárskej a kvetinárskej výrobe.

Učebný odbor Obchodná prevádzka - práca pri príprave jedál: učebný odbor pripravuje žiakov s kvalifikáciou robotníckeho povolania. Odborný výcvik sa vykonáva v priestoroch cvičnej kuchyne v alokovanom pracovisku v Palárikove. Kuchyňa je vybavená zariadením a strojmi, ktoré sú potrebné pre daný učebný odbor. Odborný výcvik v Mojmírovciach sa vykonáva vo viacerých prevádzkach (školská kuchynka, kuchyňa v Kaštieli Mojmírovce a v Kultúrnom dome), v ktorých sa žiaci striedajú a tak získavajú lepšie vedomosti a zručnosti. Žiaci získavajú poznatky o predbežnej úprave potravín, o ich spracovaní, osvojujú si základné technologické postupy pri výrobe jedál. Osvojujú si aj základné pravidlá stolovania a úpravu slávnostných tabúľ k rôznym rodinným a spoločenským podujatiam. Pravidelne sa zúčastňujú na súťažiach, spoločenských a výstavných podujatiach, ktoré sa realizujú v regióne aj s medzinárodnou účasťou.

Učebný odbor Cukrárska výroba : učebný odbor, pripravuje žiakov na výkon povolania v Mojmírovciach a v elokovanom pracovisku v Palárikove. Práca cukrára nestratila na svojej atraktívnosti ani v súčasnej uponáhľanej dobe, naopak, nadobúda nové rozmery a možnosti. Jej produkty bude využívať čoraz viac zaneprázdnených moderných žien. Učebný plán odboru je lákavý nielen vyučovacími predmetmi, ale aj obsahom učiva v jednotlivých ročníkoch – napríklad: príprava marcipánového cesta, kakao a čokoládu, medové výrobky, zmrzliny... Absolventi učebného odboru za odborného dozoru dokážu pripraviť rôzne druhy cukrárenských ciest a výrobkov z nich.

Učebný odbor Obchodná prevádzka - príprava, skladovanie a predaj tovaru - Mojmírovce žiaci tohto učebného odboru sa počas školskej prípravy oboznámia s problematikou obchodu, obchodných prevádzok. Získajú základné vedomosti z daného odboru, naučia sa správne a bezpečne manipulovať s tovarom. Precvičia si vlastné správanie k zákazníkovi. Pochopia význam svojej práce v oblasti výmeny tovaru a uspokojovanie potrieb obchodných klientov. Vyučujúci vhodným spôsobom vplývajú na žiakov, aby si osvojili význam hygieny pri skladovaní a predaju tovaru. Rozhodujúci význam pre odbornú prípravu žiakov má praktické vyučovanie v obchodných priestoroch.

Učebný odbor Opatrovateľská starostlivosť v zariadeniach sociálnej starostlivosti : žiaci počas odborného výcviku získavajú praktické zručnosti a uplatňujú poznatky získané z odborných predmetov technológia, biológia človeka, hygiena, materiály, psychológia, výživa. Pripravujú pracovníkov, ktorí v súčasnosti nájdu na pracovnom trhu viaceré možnosti spoločenského uplatnenia. Žiaci sa postupne oboznamujú so správnymi postupmi pre udržiavanie požadovanej hygieny v sociálnych zariadeniach i manipulácie s pacientom. Pri štúdiu získajú základné pracovné zručnosti v šijacích dielňach, práčovniach, v prevádzke kuchýň pri príprave a triedení surovín na varenie, príprave jedla atď. Spoznajú zásady dezinfekcie. Ovládajú pravidlá primeranej komunikácie s dôrazom na empatiu a prosociálnosť.