Okienko školskej psychologičky

10.06.2019 14:54
Vzťahy

Autor : Antónia Morganová, ZŠ Čaňa

Späť na úvod


Pár najdôležitejších pravidiel, aby mohli deti fungovať

v online svete


1 | Internet je verejný priestor

Rodičia by mali odmalička upozorňovať deti na to, že internet je verejný priestor a že čokoľvek naň umiestnia, sa skôr či neskôr môže dostať aj do nesprávnych rúk. Tiež je podstatné, aby vedeli, že v online svete sa nepohybujú len dobrí ľudia, ale aj pedofili, klamári. Často majú v profile nepravú fotku, neuvádzajú skutočný vek, vymýšľajú si rôzne prikrášlené informácie o sebe.


2 | Deti by sa s cudzími ľuďmi na internete nemali baviť

Rodičia mali naučiť svoje deti, je to, že v internetovom priestore je cudzí človek nebezpečnejší ako ten, ktorý stojí pred domom. V reálnom svete deti dokážu skôr odhaliť klamára a podvodníka. Na internete je to ťažké preto, lebo neznámy človek môže mať meno žiaka zo školy či meno kamaráta od susedov. Nebezpečenstvo sa môže vyskytnúť nielen na sociálnych sieťach, ale aj v online hrách. Neznámi ľudia, ktorí sa môžu predstavviť ako známi, môžu od detí chcieť napríklad rôzne fotografie, súkromné údaje a videá. Môžu im sľubovať lákavé odmeny a rôzne darčeky.


VIAC AKO POLOVICA DETI KOMUNIKUJE S NEZNÁMYMI ĽUĎMI NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH VRÁTANE MALDŠÍCH AKO 12 ROKOV!


3 | S online svetom súvisia rôzne závislosti

Až 45 percent mladých ľudí je online neustále. Je to dvakrát toľko ako v roku 2015. Ďalších 44 percent je online niekoľkokrát denne. 95 percent mladých ľudí má chytrý telefón, pred tromi rokmi to bolo 75 percent. Rodičia by si mali neustále všímať, koľko času dieťa trávi s mobilným telefónom v ruke, na sociálnych sieťach, na YouTube a pri počítačových hrách.


4 | Sociálne siete môžu spôsobiť depresie

Už bolo niekoľkokrát dokázané, že sociálne siete spôsobujú depresie a negatívne pocity. Ľudia sa najhoršie cítia na Instagrame a najpozitívnejšie na YouTube. Deti už dnes Facebook veľmi nezaujíma, viac využívajú Instagram, Snapchat a TikTok. Upozornite ich, že nie všetko, čo vidia a počujú, je skutočne reálne. Svet často nie je taký ružový, ako sa prezentuje na sociálnych sieťach. Väčšinou je tam realita prikrášlená, a tak ju netreba porovnávať s tou, ktorú prežívajú ony. Vyhnú sa zbytočnému smútku a závisti.


5 | Z verejného priestoru sa nedá nič zmazať

Deti by mali vedieť, že keď niečo vložia na internet, že je to tam navždy. Všetko zostáva niekde uložené alebo to zostane u niekoho, kto to medzi časom zdieľal, vytlačil a ebo niekde uložil.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Ak by ste sa chceli na niečo opýtať, máte námety na ďalšie moje príspevky, alebo sa zaujímate o možnosti spolupráce, pošlite mi e-mail na antonialpm@yahoo.com